Nastavak političke krize u BiH, Dodik ne želi da prekine blokadu institucija 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nastavak opstrukcija i nove blokade i protesti ili konačno preuzimanje političke odgovornosti nakon meseci nerada? Odgovore će ponuditi sednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH u ponedeljak, što će biti prvi pokušaj nakon niza opstrukcija za održavanje zasedanja i usvajanje budžeta.

Kriza izazvana blokadom Institucija BiH od predstavnika političkih stranaka iz Republike Srspke iz institucionalne, prelazi u ustavnu – smatraju mnogi političari iz Federacije. Na reakciju se poziva visoki predstavnik u BiH. A on kaže – za sada će ipak biti posmatrač.

„U političkom smislu je važno da upravo nosioci vlasti budu sagovornici i to će naravno i biti slučaj. Ja sam inače mirna, uglavnom opuštena osoba i mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu, ja ću sada da posmatram stvari i onda će se sigurno dosta toga pokrenuti i doći će na red“, rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

No, Milorad Dodik, jasno je – ne želi da prekine blokadu državnih institucija. Ukoliko i dođu na sednicu državnog parlamenta, poslanici iz Republike Srspke, poručuje on, neće glasati niti za jednu tačku dnevnog reda.

“Neće niko ići od Srba i to je to. To što Bakir Izetbegović kaže ili kao Željko Komšić koji priča da je to godišnji odmor, sad ćemo videti je li godišnji odmor, nisu više godišnji odmori. Postoji jasan politički stav. Gospodo, zovemo vas da razgovaramo, promenite ovo“, kaže član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Međutim, čini se da više nema jedinstva među strankama iz RS-a. Iz SDS kažu – niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta. Za učestvovanje na sednici državnog parlamenta, kaže predsjednik Mirko Šarović, ne postoji nikakav formalni dogovor.

„Pametno bi bilo da se o ovoj delikatnoj situaciji oko sutrašnjeg zasedanja razgovaralo u okviru parlamentarnih stranaka i klubova i tražilo zajedničko i najbolje rešenje jer na dnevnom redu su plate za više od 7. 000 državnih službenika i uposlenika koji rade u institucijama BiH i koji primaju plate i naknade iz Budžeta institucija BiH, ali takvog razgovora nije bilo“, rekao je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

A da za razgovor još ima vremena smatra lider SDA. Izetbegović se nada, kaže, da će političari iz RS-a ipak postupiti racionalno.

„Ja sam na vezi sa nekim ljudima u SNSD-u i oni očekuju da to sve skupa stane, i mi ih ohrabrujemo u tom smeru da to sve skupa stane, da se stvari smire, da pružimo jedni drugima ruku, da stabiliziramo stvari u BiH“, kaže predsednik SDA Bakir Izetbegović.

A da bi ova politička mogla prerasti i u sigurnosnu krizu, ne misle samo političari. Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kaže, javno proklamiranje određenih interesa mora nečim rezultirati.

„Politička kriza se u suštini produbljuje, sa njom se manipuliše i u izborne svrhe s obzirom da su izbori ovde stalno, svake dve godine, da li lokalni, da li opšti, javnost se zbunjuje, prilično plaši. Te manipulacije crno-belog reagovanja od strane Dodika će se nastaviti, najnovija je da će imati samostalne izbore entitet RS, mnogo je tih novih inicijativa. Pitanje je samo zapravo gde to sve vodi, kaže dekan FPN u Sarajevu Saćir Filandra.

A vodi, siguro je, u nanošenje štete svima u BiH. Stoga je potrebno uspostaviti mehanizmi političke odgovornosti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari