Nastavak skupštine nakon izbora 1

Parlament Republike Srbije, 1. marta, započeo je redovno prolećno zasedanje. Sednica je počela intoniranjem himne Bože pravde, a poslanike je ispred Skupštine dočekala počasna garda.

Na dnevnom redu prve sednice bilo je najavljeno potrđivanje ukupno 15 međunarodnih sporazuma i ugovora. Međutim, nakon svega posla sata rada predsednica, Maja Gojković, odredila je pauzu u radu. Pauza je određena na zahtev predsednika poslaničkih grupa i to: Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara – Partije za demokratsko delovanje, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista – Narodne seljačke stranke – Ujedinjene seljačke stranke, radi održavanja konsultacija.

Nakon konsultacija saopšteno je da se rad započete sednice pauzira do završetka kampanje za predsedničkie izbore. Ova odluka naišla je na nezadovoljstvo, pre svega, poslanika opozicionih partija, dok je predsednica u svom obrazloženju navela da će pauza u radu Parlamenta tokom predsedničke kampanje biti neophodna radi očuvanja političke stabilnosti.

U skladu sa svojim Ustavnim ovlašćenjima, predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, potpisala je odluku o raspisivanju predsedničkih izbora za 2. april, i pozvala građane da svojim glasom odluče ko će biti predsednik Srbije u narednom periodu.

Tokom marta u proceduru Narodne skupštine ušlo je osam novih predloga zakona, od kojih je sedam predložila Vlada Republike Srbije a jedan poslanici opozicije – Dejan Šulkić, Gorica Gajić i Milan Lapčević.

Pored toga održano je ukupno 10 sednica odbora. Odbor za zaštite životne sredine imao je zajedničku sednicu sa odborom skupštine AP Vojvodine, u vezi sa otvaranjem poglavlja 27, dok je Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio Izveštaj o radu Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane za period 1. jul – 31. decembar 2016. Na sednici Odbora za evropske integracije dato je pozitivno mišljenje za pregovaračku poziciju Srbije za Poglavlje 7- Pravo intelektualne svojine, a o istoj temi raspravljalo se na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Tokom marta, narodnim poslanicima i poslanicama u Parlamentu, na posebnoj sednici obratila se Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednice Evropske komisije, Federika Mogerini. Tom prilikom je pohvalila rezultate Parlamenta i Vlade Srbije u napretku otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. Govor, koji je ispraćen skandiranjem poslanika SRS-a, Visoka predstavnica zavšila je sa porukom da Srbija može da bude punopravna članica EU, i poželela svima mirnu predizbornu kampanju.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari