Nastavljena neslaganja među demokratama 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik DS Zoran Lutovac poručio je za Danas da su oni koji brane „zarobljenu državu“ saučesnici autokrate.

To je bilo njegovo reagovanje na prethodnu izjavu Radoslava Milojičića Kene da je DS državotvorna stranka, te da zato neće učestvovati na najavljenom protestu na stepenicama Skupštine u četvrtak u 18 časova. Ovaj protest u Savezu za Srbiju pojedini zovu i konferencijom za štampu, a najavljen je u ponedeljak, kada su lideri SZS, SDS, PSG i NDB na tom mestu rekli da bojkot blok ostaje jedinstven, i da nema povratka na sednice parlamenta.

Ovim su neslaganja unutar DS nastavljena i nakon zatišja zbog korona pandemije, u kojima predsednik Lutovac i grupa poslanika različito gledaju na metode političke borbe.

– Demokratska stranka bori se za oslobađanje uzurpiranog parlamenta, izvršne i sudske vlasti, kao i protiv narušavanja ljudskih prava.

– Dakle, bori se za demokratski uređenu državu. Za nas „zarobljena država“ nije država, nego puki instrument vladavine jednog čoveka. Oni koji brane „zarobljenu državu“ su saučesnici autokrate, a mi koji se borimo za slobodu, ljudska prava, podelu vlasti i vladavinu prava smo slobodni građani – istakao je Lutovac za Danas.

On je ranije za TV N1 rekao da je o nastavku bojkota bilo važnije da se postigne saglasnost unutar opozicionog bloka, iako je bilo stavova i za i protiv.

– Kao što smo odlučili da ćemo ispoštovati odluku stranke (o bojkotu jučerašnje sednice Skupštine), i ako ne mislimo da je ona dobra, nećemo ispoštovati odluku i preporuku da u četvrtak učestvujemo na konferenciji za štampu u vreme policijskog časa ispred Skupštine, zato što Demokratska stranka mora da ostane državotvorna, odgovorna i ozbiljna, a to nije odgovoran potez – poručio je prilikom jučerašnjeg gostovanja na televiziji Prva Radoslav Milojičić Kena, poslanik DS.

On je na početku svog izlaganja poručio da Demokratska stranka „u svom ovom političkom ludilu“ mora da pokaže normalnost, te da ne želi da učestvuje u farsi koju pravi Aleksandar Vučić sa svojim političkim istomišljenicima, zbog čega neće učestvovati na sednici parlamenta.

– Ali, poslanici DS neće učestvovati ni na poziv da u četvrtak u vreme policijskog časa budemo ispred Skupštine, kršimo policijski čas i time pozivamo građane da ne poštuju odluke Vlade i da ugroze sebe i svoje zdravlje – istakao je Milojičić.  On je dodao da, iako je poslanik DS, ne zna šta se desilo i objasnio da su oni u subotu dobili obaveštenje da će učestvovati na sednici Skupštine od predsednika stranke, te da je u ponedeljak, na sednici predsedništva, doneta odluka da ipak ne učestvuju u radu parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari