Nastavljene konsultacije Dačića sa predstavnicima izbornih lista, prisustvuje i Vladimir Orlić 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

U Skupštini Srbije danas su nastavljene konsultacije predsednika republičkog parlamenta Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista, koje su ušle u parlament posle izbora, o konstitutivnoj sednici koja će biti održana u ponedeljak, 1. avgusta, a nezvanično se saznaje da je formirana još jedna poslanička grupa manjina.

Konsultacijama prisustvuje Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke (SNS), koji je ranije danas na sednici predsedništva SNS odabran za kandidata naprednjaka za predsednika Skupštine Srbije, kao i Elvira Kovač iz Stranke vojvođanskih Mađara i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Na konsultacijama su i Borko Stefanović iz budućeg poslaničkog kluba „Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PSG), Preokret, Sloga“, kao i budući poslanici Zoran Lutovac i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke (DS).

Podršku Lutovcu za potpredsednika Skupštine iz redova opozicije najavilo je 35 poslanika sa lista DS, Narodne stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd, čiji predstavnici su takođe danas prisutni na konsultacijama u zgradi Skupštine Srbije.

Tu su i predstavnici Nove DSS, Dveri, Zavetnika, kao i Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije Moramo.

Na konsultacijama se razgovora o kandidatima za skupštinske organe i radna tela, a nezvanično se saznaje da je formirana još jedna poslanička grupa manjinskih poslanika, što znači da treba postići dogovor i oko njihovih kandidata za predsednike skupštinskih odbora i predstavnike u različitim telima.

Jedna od tema na današnjoj rundi konsultacija je i broj budućih potpredsednika Skupštine iz redova opozicije, a članovi budućeg poslaničkog kluba ‘Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“ najavili su juče u saopštenju da će „podržati ideju da se broj potpredsednika Narodne skupštine poveća, kao što je to urađeno 2016. godine i da opozicija dobije tri potpredsednička mesta“.

Konsultacije sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem počele su u četvrtak, 28. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari