Nastavljene konsultacije u parlamentu, nezvanično dogovor o sedam potpredsednika 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Tokom današnjih konsultacija predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista, koje su ušle u novi parlament dogovoreno je da će budući saziv imati sedam potpredsednika, nezvanično je potvrđeno novinarima iz više izvora, uz informaciju da se očekuje i formiranje 16. poslaničkog kluba.

Novinari su u pauzi konsultacija saznali da će, po svoj prilici, tri potpredsednička mesta pripasti opoziciji, ali i da je sada na delu „matematika“ raspodele mesta predsednika i potpredsednika skupštinskih odbora među poslaničkim klubovima, čiji broj je danas – nezvanično – porastao na 16.

Kada je reč o potpredsednicima Skupštine, oni će doći iz redova Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Stranke vojvođanskih Mađara, Stranke pravde i pomirenja, kao i iz budućeg poslaničkog kluba „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“, koalicije NADA kao i na predlog grupe od 35 poslanika Demokratske stranke, Narodne stranke, Ne davimo Beograd i koalicije „Moramo“.

Kandidat „Ujedinjenih“ je Borko Stefanović, koalicije NADA Božidar Delić dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kandidat grupe 35 poslanika.

Konsultacijama, inače, prisustvuje Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke (SNS), koji je ranije danas na sednici predsedništva SNS odabran za kandidata naprednjaka za predsednika Skupštine Srbije, kao i Elvira Kovač iz Stranke vojvođanskih Mađara i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Na konsultacijama su i Borko Stefanović iz budućeg poslaničkog kluba „Ujedinjeni – Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PSG), Preokret, Sloga“, kao i budući poslanici Zoran Lutovac i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke (DS).

U konsultacijama učestvuju i predstavnici Nove DSS, Dveri, Zavetnika, kao i Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije Moramo.

Konsultacije sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem počele su u četvrtak, 28. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari