Natan Albahari kandidat za predsednika skupštinskog Odbora za EU? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Opozicione stranke ne samo što će u Skupštini Srbije imati blizu 90 poslanika, veći uticaj, duže vreme za raspravu, nego će ovoga puta moći da računaju i na važna mesta u skupštinskim odborima, što proteklih niz godina nije bio slučaj.

Kako izvori Danasa iz vrha vlasti navode, postoje realne šanse da opozicija dobije mesto predsednika Odbora za evropske integracije, a najozbiljniji kandidat za to mesto je Natan Albahari, poslanik i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana.

Da je Albahari više nego kvalifikovan da vodi Odbor za evropske integracije govori i njegovo obrazovanje. On je osnovne studije završio na Fakultetu političkih nauka u Kalgariju (Kanada), a diplomu Mastera za evropske integracije (MES) stekao je na Univerzitetu u Bonu – Centar za studije evropskih integracija.

Njegova master teza zasnivala se „na analizi tehničkog i političkog progresa Srbije u procesu ispunjavanja kriterijuma za integraciju u EU čime je nastavio da se bavi i kroz mnogobrojne projekte koje je vodio, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike“.

Od 2008. godine zaposlen je u ISAC fondu i nalazi se na poziciji menadžera programa. Prethodno je u toj organizaciji bio angažovan kao saradnik na projektima i kao menadžer projekta.

Zadužen je za organizaciju programa koji se bave evropskim i evroatlantskim intergracijama Srbije, kao što su međunarodne konferencije, seminari, studijske posete i treninzi, političko zagovaranje i ostale aktivnosti koje spadaju u domen paralelne diplomatije.

U okviru Nacionalnog konventa o EU obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg radne grupe za Poglavlje 31 – Zajednička spoljna i bezbednosna politika.

Povremeni je predavač na Beogradskoj otvorenoj školi i „do sada je održao nekoliko prezentacija za različite studijske grupe, NVO i učenike srednjh škola u Srbiji na temu Evropske unije, NATO i reforme bezbednosnog sektora“.

Srpska napredna stranka nikada nije bila posebno zainteresovana za Odbor za evropske integracije.

Tako je u aktuelnom sazivu tim odborom predsedavala Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, a pre nje na tom mestu bio je Nenad Čanak, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Neki od prethodnih predsednika Odbora bili su Marinika Tepić (tadašnja poslanica LSV), Aleksandar Senić (nekadašnji poslanik Nove demokratske stranke), Nataša Vučković (Demokratska stranka), Milica Delević (DS), Laslo Varga (SVM), Miloš Jevtić (DS) i Oliver Dulić (DS).

Potvrdu informacije da će Albahari biti izabran za mesto predsednika Odbora za evropske integracije nismo uspeli da dobijemo, jer poslanik PSG -a nije odgovarao na pozive i poruke.

Danas kada je pridruživanje Srbije EU u potpunom zastoju, naprednjaci posebno nisu zainteresovani za rukovođenje tim odborom. Kao i uvek, njihovo interesovanje je na drugoj strani.

Znatno primamljiviji im je Administrativni odbor, na kome se donose važne odluke za rad parlamenta i usvajaju opomene i kazne poslanicima.

Od Odbora za EU svakako su im interesantniji oni, koji se popularno nazivaju “odborima sile”, odnosno Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, a posebno Odbor za kontrolu službi bezbednosti”, ali i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Zarad očuvanja važnih mesta u tim odborima, naprednjaci su spremni da opoziciji ustupe čak i Odbor za finansije, ali i informisanje i kulturu, obrazovanje.

Kakav će dogovor na kraju pasti ostaje da se vidi nakon konstituisanja Skupštine Srbije .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari