Elvira Kovač najozbiljniji kandidat za Dačićevog naslednika 1foto FoNet Zoran Mrđa

Aprilskim parlamntarnim izborima se nazire kraj, obzirom da je Socijalistička partija Srbije odsutala od ponovnog prigovora na peti krug izbora u Velikom Trnovcu. Očekuje se da će Republička izbrna komisja ovih dana, kada prođe rok za žalbe, dodedeliti mandate poslanicima budućeg saziva, a da će najksnije do kraja jula Srbija dobiti novi konstituisani parlament.

Ono što se za sada ni ne nazire je ko će biti novi predsednik Skupštine Srbije. Sagovornici Danasa iz dosadašnje vladajuće većine ponavljaju da odgovor ko će biti novi predsednik parlamenta zna iskljičivo i jedino Aleksandar Vučić, ali da se u kuloarima vlasti spominju čak tri imena.

Mogući kandidati za predsednika Skupštine Srbije su Ivica Dačić, Ana Brnabić i kao najveće iznenađenje Elvira Kovač, funkcionerka Saveza Vojvođanskih Mađara i dosadašnja potpredsednica Skupštine Srbije.

Sagovormici Danasa tvrde da postoji velika i realna mogućnost da Elvira Kovač zaista nasledi Dačića na mestu prvog čoveka parlamenta. Podsećaju da je Vučić odmah po završetku izbora, ali i u inauguracionom govoru tvrdio da će buduća vlast biti multietnička, a nagoveštavao je i formiranje vladajuće većine sa Savezom Vojvođanskih Mađara. I SVM Ištvana Pastora nagoveštavao je da će biti deo vlasti, ali da kao i do sada traže samo mesto državnih sekretara u vladi. Ni SNS, ali ni SVM nije spominjao neko važno mesto u zakonodavnoj vlasti, ali kako navode sagovornici Danasa, zašto po analogiji sa pokrajinskom skupštinom ne bi i parlament Srbije na svom čelu dobio manjinskog predstavnika.

Tim pre što je Elvira Kovač poslanik u Skupštini Srbije već petnaest godina, što je predsednik odbora za evropske integracije,ali i član mnogih drugih odbora i parlamentarnih delegacija. Od nedavno je i potpredsednica Skupštine Saveta Evrope, a dve godine je bila i predsednica Komiteta za jednakost i nediskrimaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ono što je važno Vučiću to je što je Kovačeva tolerantna, smirena, ali i odlučna, jer je to najbolja preporuka za prvog čoveka Skupštine Srbije , koji ispred sebe ima 250 individua.

“On ima na umu sednice parlamemnta koje je ona vodila i koje su odisale razumevanjem, čak i kada je delila opomene. Sve je prolazilo bez tenzija, svađa i kažnjavaja i trošenja nepotrebne energije. Takav pristup je Vučiću bitan, jer on zna da atmosefara u parlametu sa dolaskom opozicije neće biti svakako ista i da je potreban čovek koji ume da balansira“, ističe sagovornik Danasa i podseća da je Elvira Kovač, nedavno gurnuta u prvi plan i to ne slučajno, kada se govorilo da je Kosovo podnelo zahtev za prijem u članstvo Saveta Evrope.

Inače, Kovačeva je rođena 1982. godine, obrazovana je i završila je Ekonomsmki fakultet.

Vučić, kako navode sagovornici Danasa , nije potpuno eliminisao Ivicu Dačića iz kruga kandidata za novog predsednika Skupštine Srbije. “ Dačić je za Vučića uvek bio varijanta B i predsedniku Srbije ostaje kao poslednja mogućnost. Nakon prvobitne ljutnje Vučića na SPS zbog dobrih izbornih rezultata, ali i proruske izborne kamanje, odnosi su donekele izglađeni. Koliko je Dačić kooperativan govori i podatak da je sam odsustao od žalbe na izbore u Velikom Trnovcu i da se tako svojeviljnio odrekao 33 poslaničkog mandata “ objašnjava sagovoronik Danasa i dodaje da je Dačić iskusni političar, koji ume da balansira.

Ivica Tončev, potpredsednik SPS kaže da je njegov stav da stranka uvek treba da se bori .

“Ali kao što ste i sami svedoci ta naša borba je okarakterisana kao opstrukcija držve i formiranja Vlade. Zato ne sumnjam da je naš predsednik Ivica Dačić odluku o tome doneo u interesu države”, objašnjava Tončev za Danas zbog čega se SPS odrekao prigovora, podsećajući da predsednik države još nije započeo ni formalne ni neformalne konsultacije sa strankama koje su prešle cenzus na aprilskim izborima i da se stoga ne može govoriti koja će uloga SPS biti u novoj vladi, ali da su spremina za nastavak saradnje. Uslove i tempo diktira najveća stranka – SNS.

Dačić smatra da cilj nove vlade treba da bude da radi u najboljem interesu Srbije i da ima dovoljno političkog kvaliteta da donese iskorake koji su važne za zemlju u narednom periodu.

Aktuelna premijerka Ana Brnabić treći je mogući kandidat za mesto prvog čoveka Skupštine Srbija, odnosno za funkciju koja je po rangu druga u državi po značaju. Brnabićeva, kako navode izvori Danasa lično nije zainteresovana za selidbu iz vlade, ali nije zainteresovana ni za selidbu iz Vile Jovanke Broz. To znači da bi prihvatila i za nju krajnje neprivlačnu ulogu glasnogovornika parlamenta, ako joj to garantuje da će u skladu sa funkcijom ostati u pomenutoj vili. Sa druge strane ta nova funkcija bi joj donela i nove izazove, stalne susrete i duele sa opozicijom, za koje kako navode naši sagovornici iz SNS, ona u ovom trenutku nije spremna .

“Mislim da bi to bila kazna za Anu Brnabić koja bi onda bila izložena neposrednoj paljbi opozicije. Nisam siguran da je Ana Brnabić zaslužila takvu kaznu, gledano iz Vučićevog ugla“, kaže politikolog Mladen Mrdalj, a sagovornici Danasa iz SNS kažu da je Vučić zahvalan Ani na lojalnosti i da je zasigirno ne bi izlagao neprijatnostima. Zato i dalje traži kandidata za predsednika parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.