Nataša Vučković: Sistematsko usporavanje evropskih integracija Srbije 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajkovic

Izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataše Vučković ocenila je kao vrlo lošu vest to što zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novog poglavlja sa Srbijom, odnosno jednog od klastera po novoj metodologiji.

„Tokom protekle godine takođe nije otvoreno nijedno poglavlje. Ovo je sada već sistematsko usporavanje evropskih integracija i pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Takvo usporavanje potvrđuje da reformski procesi u Srbiji ne napreduju i ovo treba razumeti kao ozbiljnu opomenu od strane EU“, rekla je Vučković.

Dodala je da je nekoliko pregovaračkih pozicija pripremljeno u prethodnom periodu, između ostalog za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, a svako odugovlačenje sa otvaranjem takvih poglavlja zapravo šteti građanima i građankama Srbije.

„Ključna tačka kritike od strane EU je stanje vladavine prava, borbe protiv korupcije, i jedan totalni zastoj u političkom dijalogu. Ne može zemlja da ide napred u procesu pristupanja i približavanja EU ukoliko ima ovu vrstu političke polarizacije i nedostatka političkog dijaloga, sa neefikasnim parlamentom, odnosno parlamentom koji zapravo ne ostvaruje svoju funkciju da predstavlja sve građane Srbije“, poručila je Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari