radomir lazovićFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Drago mi je da iz grupacije okupljene oko SSP-a danas dolaze drugačiji glasovi od onih na koje smo navikli u prošlosti. Puno puta smo baš od strane ove grupacije bili napadani da rušimo jedinstvo opozicije zbog stavova koje sada iznosi Pavle Grbović, lider PSG, a sa kojima se slažem, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno -levi klub-Ne davimo Beograd.

Prema njegovim rečima, pokret „Ne davimo Beograd“ zalaže se za izlazak na izbore u više programskih kolona, koje bi sarađivale u tehničkom smislu. Ovo podrazumeva nenapadanje, zajedničku kontrolu izbora, koordinisanje akcija i protesta, tako da delovanje opozicije ima što bolji odjek u javnosti.

Kako Lazović kaže, jedna izborna kolona, o kojoj se toliko pričalo u javnosti, po svim istraživanjima je manje efikasna nego nastup opozicije u više programskih celina, na šta je NDBG ukazivao.

„Takav “politički bućkuriš”, kako ga naziva Grbović, zaista, ne bi privlačio ljude, već bi zbog neprincipijelnih savezništava pre svega odbijao glasače. Ovo pokazuju sva istraživanja. Zamislite da se na istoj listi nađu predstavnici, recimo ekstremnih desničara Zavetnika i Dveri i Ne davimo Beograd ili PSG. Ne biste mogli da sabirate procente podrške ovih organizacija, jer bi takva pojava bila prosto neobjašnjiva i našim i desničarskim glasačima“, objašnjava Lazović.

Dodaje da bi veliki broj glasača prosto odustao i apstinirao. Zato umesto usiljenog i neostvarivog jedinstva,NDBG predlaže saradnju i partnerstvo koje će u zbiru dati uspeh.

„Što se eventualnih beogradskih izbora tiče, smatramo da bi nakon izlaska na izbore u programskim kolonama, kandidata za gradonačelnika trebalo da predloži ona lista koja ima najviše glasova, a to je danas Ne davimo Beograd i Dobrica Veselinović. Neophodno je i da sve programske kolone rade zajedno kako bi se srušila ova vlast i mi smo spremni da još jednom pozovemo sve na dogovor. Pripremili smo dokument “Put do pobede”, koji detaljno objašnjava ovu saradnju“, poručuje Radomir Lazović.

Da podsetimo predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za N1 je izjavio da je „ujedinjenje opozicije jedna od najodvratnijih tema i da se to neće desiti nikada, jer šta je sve opozicija danas u Srbiji“. Dodao je, u slučaju eventualnih beogradskih izbora, „ako se ujedinimo svi na jednu listu, dobijamo politički bućkuriš“.

„Ne možemo da pravimo koaliciju sa onima koji žele da naprave fasadu za iscrtavanje Ratka Mladića u svakom kvartu, koji bi pravili proruske skupove, svake nedelje organizovali litije za svaku temu“, istakao je lider PSG, aludirajući na pokret Dveri, Zavetnike i Novi DSS. Dodao je da su stranke ili pokreti sa kojima bi mogli da sarađuju SSP, Pokret za preokret, sindikat Sloga, Ne davimo Beograd, Zajedno, „i sa DS kada se opredeli sa kim želi da sarađuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari