"Ne damo Jadar" predao potpise građana protiv rudnika Rio Tinta 1

Udruženje „Ne damo Jadar“ predalo je danas Skupštini opštine Loznica više od 5.000 potpisa građana za građansku inicijativu kojom se predlaže da Skupština izmeni svoju odluku kojom se omogućava otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto na tom području.

Predato je 5.385 potpisa građana, a bilo je potrebno 3.600 kojim se podržava Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke Prostornog plana Grada Loznice.

Dragan Pajić, odbornik Skupštine Loznica sa liste „Smelo“, za Danas kaže da ova opoziciona odbornička grupa podržava ovu inicijativu.

– Ovo je prvi put u istoriji Loznice da se desilo da su građani u formi narodne inicijative predali Skupštini predlog odluke da Skupština o tome odluči. Narod ovim vrši neposredno učešće u vlasti, jer je prepoznao o čemu se radi i dao punu podršku inicijativi – kaže Pajić.

Kako nam je objasnio, Skupština je u obavezi da u roku od 60 dana zakaže sednicu.

– Šta će se desiti ne znamo. Ako ne zakažu sednicu, to će biti ozbiljan faul. Ako zakažu, onda imaju drugi problem. Priznali su da postoji volja naroda i postupili su u skladu sa tim. To opet otvara drugu problematiku – poremetiće se broj za i protiv. Možda će sad protiv biti 15, u odbosu na propli put kada je bilo šest. Možda će prisutnih odborniak biti manje nego prošli put – kaže Pajić.

Prema njegovim rečima, ideja je da se pitanje prostornog plana ponovo vrati u parlament i da se pod novim uslovima stavi na dnevni red i osvetli na drugačiji način.

– Da ljudi vide koliko ima odbornika koji to još podržavaju, a odbornici da vide koliko je građana koji su protiv. Ovo je neposredno vršenje vlasti građama. A pošto predsednik države kaže da je glas naroda glas boga, videćemo šta će se desiti – ukazao Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari