Ne davimo Beograd: Da zdravstveni sistem ne bude zasnovan na profitu 1Foto: Shutterstock

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da se mora izbeći da zdravstveni sistem bude zasnovan na profitu, a kvalitet nege na ekonomskom položaju pacijenta, „jer to vodi produbljivanju nejednakosti“.

Taj pokret je u saopštenju ocenio da u Srbiji, državi sa velikim ekonomskim i socijalnim nejednakostima, glavni fokus mora biti obezbeđivanje kvalitetnog i svima dostupnog zdravstva, kroz ulaganje u državni zdravstveni sistem.

„Rad lekara istovremeno u državnoj i privatnoj službi otvara prostor za korupciju, kao što ministarka Danica Grujučić navodi, ali većina lekara koji tako rade, to čini da bi obezbedili kvalitet života kakav bi trebalo da imaju i sa regularnim osmočasovnim radnim vremenom“, dodaje se u saopštenju.

Iz Pokreta ocenjuju da „predlog rešenja koji ministarka iznosi – da i u državnoj praksi pacijenti mogu plaćanjem da biraju doktore koji će ih lečiti – ne rešava problem moguće korupcije“.

Smatraju da taj predlog „uvodi uvodi diskriminaciju zasnovanu na bogatstvu u državnu praksu“ i da će, kako su ukazali, „bogata manjina sebi moći da omogući najbolju negu, dok isto neće biti dostupno ostalima.

„Da li je konačan cilj da se, kao u SAD, građani zbog zdravstvene nege zadužuju ili čak bankrotiraju? Takođe, ako pacijent može da plati za izbor lekara, zašto onda ne bi mogao da plati i za termin operacije ili magnetne rezonance?“, zapitali su iz tog pokreta.

Ocenili su da „i pored dobre namere koja je verovatno postojala“, taj predlog može imati pogubne posledice.

Ne davimo Beograd je naveo i da podržava ideju o uvođenja porodičnih lekara i jačanja primarne zdravstvene zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari