Ne davimo Beograd traži od tužilaštva zabranu Informera 1Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

„Na osnovu članova 59-60 Zakona o javnom informisanju i medijima, pravni tim pokreta Ne davimo Beograd zatražiće od tužilaštva da podnese predlog za zabranu ovog tabloida. Umesto da štiti privatne interese Dragana Vučičevića, želimo da podsetimo Tužilaštvo da je njegov primarni, Ustavom utvrđeni zadatak zaštita javnog interesa“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd.

U ovom pokretu podsećaju da je Savet za štampu u toku 2021. godine 11 puta izrekao meru javne opomene tabloidu Informer, a u prvih šest meseci 2022. još dve javne opomene.

Intervjuom sa osuđenim silovatelje Igorom Miloševićem i potonjim događajima, Informer je višestruko prekršio profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije, ali i odredbe Zakona o informisanju i medijima koji izričito zabranjuje povredu dostojanstva žrtava nasilja (čl. 79. st. 3. Zakona).

 

Osim zahteva tužilaštvu za zabranu Informera ,odbornici „Ne davimo Beograd“ će na nivou Beograda zahtevati da se obustavi svako finansiranje Informera, koji je u prethodnoj godini dobio više gradskih medijskih konkursa u višemilionskim iznosima.

“ Prema javno dostupnim podacima, Informeru je samo od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije. Većinu ovog novca dodelio im je Grad Beograd – skoro 17 miliona dinara. Pored Beograda, novac su Informeru davali i Novi Sad i Pančevo – po pola miliona dinara, Kikinda 200.000 dinara a Odžaci i Sombor po 100.000″, ističu u pokretu Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari