Ne slaviti ratne zločince 1Foto: www.wikipedia.org / Arbenllapashtica

Ogranci nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava za Srbiju i Kosovo danas su pozvali vlade Kosova i Srbije da, umesto da nastave sa slavljenjem ratnih zločinaca, daju pun prioritet procesu pomirenja i da, sem deklarativnih poruka, učine konkretne korake u tom procesu.

U njihovom saopštenju se oštro osuđuje prošlonedeljna komemoracija osuđenom ratnom zločincu Haradinu Balji u parlamentu u Prištini.

Dok se odaje počast Balji u Prištini, u Beogradu vlasti i dalje ćute na pitanje kako je haški osuđenik za zločine u julu 1995. godine u Srebrenici Vinko Pandurević postao relevatna osoba za unutrašnji dijalog o Kosovu, ističe se u saopštenju dve organizacije.

Inicijativa mladih za ljudska prava traži od vlada Srbije i Kosova da, uz druge države regiona, zajednički rade na uspostavljanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava.

Na vlasti u Prištini apeluje se da ne oklevaju kada je u pitanju dostizanje pravde za žrtve i ne ometaju rad specijalizovanih sudskih veća i Specijalnog tužilaštva za Kosovo.

Ukazuje se i da je na vlastima u Srbiji odgovornost da u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu ne promovišu ratne zločince poput Vladimira Lazarevića, Nikole Šainovića i u poslednjem slučaju Pandurevića.

Obaveza države Srbije sem otklona i osude prema zločincima, jeste da kroz domaće pravosuđe procesuira odgovorne za ratne zločine i kroz formalno obrazovanje neguje kulturu sećanja na žrtve rata na Kosovu koji se završio pre skoro 20 godina, ističe Inicijativa mladih za ljudska prava.

Mi, kao generacija mladih Kosova i Srbije koja je odrasla u toku ratnih devedesetih, poručujemo da ćemo uvek stajati nasuprot slavljenja zločinaca nudeći alternativu obrazovanjem mladih u izgradnji mira između dva društva, poručuje ta organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari