"Ne treba se kockati sa Dodikom": Kako tumačiti sastanak Vučića, Šmita i Porfirija u Patrijaršiji? 1foto: Kancelarija visokog predstavnika u BiH/www.ohr.int; Printscreen RTS

Zgrada Patrijaršije u Beogradu bila je juče mesto sastanka patrijarha Porfirija, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika međunarodne zajednici u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita, saznaje Danas iz izvora bliskih kabinetu patrijarha.

Juče su mediji izvestili o  iznenadnoj poseti visokog predstavnika Patrijaršiji, ali bez preciziranja da li je došlo susreta sa poglavarom SPC.

Pažnju privlači i to što Šmit nenajavljeno u Beograd došao sam dan nakon što se sa poglavarom SPC sastao kandidat za predsednika Srpske Milorad Dodik, koji se i dalje nalazi na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pobedu lidera SNSD-a proglasila je Centralna izborna komisija BiH, nakon čega je usledila izborna kriza, usled protesta i osporavanja rezultata od strane opozicije i zahteva za ponovnim prebrojavanjem glasova koji se i dalje odvija.

Stoga otvara se pitanje da li SPC predstavlja medijatora u odnosima unutar BiH, ali i između lidera SNSD i predsednika Srbije, o čijem su zahlađivanju odnosa pisali i srpski i bosanski mediji.

Analitičar i novinar iz Banja Luke Stefan Blagić kaže da je ovaj susret interesantan, iako nije poznata tema sastanka.

– Nelegitimni visoki predstavnik u BiH najavio je još pred izbore da će mu sledećio potezi biti rešavanje državne i poljoprivredne imovine sa naglaskom na RS. Može biti da je i sastanak povodom toga. Šmit zna da bi povlačenje tog pitanja izazvalo negodovanje srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, te nije isključeno da na ovaj način želi da amortizuje stvari, kaže Blagić.

Šmit je i nakon izbora, kaže naš sagovornik, rekao da će se pre svega baviti Republikom Srpskom, te ako se i to uzme u obzir moguće je pretpostaviti teme sastanka pogotovo s obzirom na to da je i Dodik dan ranije bio u Beogradu.

– SPC gotovo je uvek bila kohezioni faktor u Srpskoj. Što se tiče izbora ipak nije na SPC da odlučuje, već na nadležnim institucijama. U redu je da izađe sa nekim stavom, ali nikakav konkretni uticaj tu ne može da ima, makar u formalnom smislu. U neformalnom, pritisci se vrše i preko Vučića i preko Porfirija na Dodika, kaže ovaj analitičar.

Lične odnose Vučića i Dodika je, navodi Blagić, teško komentarisati, ali s obzirom da su izbori u BiH nedavno završeni i da je SNSD „nažalost apsolutni pobednik ovih izbora“ napominje da bi bilo kontraproduktivno za regionalnu stabilnost da se ide na rušenje Dodika, jer je lider SNSD pokazao u prošlosti na sve je spreman.

– To je opasna stvar i ne bi bilo dobro kockati se sa Dodikom, kaže Blagić.

Šmit i Porfirije od ranije neguje dobre odnose. Sastali su se i početkom septembra u takođe krizno vreme za RS, kada su političari Srpske bojkotovali rad državnih institucija na nivou Republike Bosne i Hercegovine. Tada se on sastao i sa predsednikom Srbije, ali, bar po Vučićevim rečima, razgovora o deblokadi institucija nije bilo.

Tada je dogovorena i nastavak održavanja dobrih kontakta Šmita i Porfirija, saopšteno je bilo iz kabineta visokog predstavnika.

Kako bi izrazio počast srpskim civilnim žrtvama rata ’92-95. godine u Podrinju Šmit se telefonom čuo sa poglavarom SPC u julu ove godine, ali i svim drugim žrtvama bez obzira na nacionalni i verski identitet, kada je izrazio i zahvalnost Porfiriju na posvećenosti pomirenju.

O uticaju SPC na politčke prilike u Srpskoj je i ranije bio primetan.

Pre tri godine je i poslanica Partije demokratskog progresa Jelena Trivić, danas Dodikova protivkandidatkinja, za FACE TV, govorila kako je rezultat tadašnjih izbora odredila podrška Vučića i SPC, te da posao Beograda i crkve nije da se meša u izborni proces.

Kritike na račun visokog predstavnika upućene su i sa strane opozicionara iz Srpske. Nebojša Vukanović, do sada poslanik u Parlamentu RS, gde će se naći i nakon ovih izbora na kojima je mandat osvojio preko liste „Za pravdu i red“ u nizu javnih nastupa tvrdio je da međunarodna zajednica relativizuje razmere krađe i u političkom životu održava Dodika.

Šmita je čak optužio za tajne pregovore i dogovore nakon kojih bi visoki predstavnik „zažmurio na oba oka i priznao Dodiku pobedu na izborima“. Dodik bi za uzvrat priznao Šmita za visokog predstavnika, iako ga je do sada nazivao lažnim visokim predstavnikom, tvrdi Vukanović.

Kada je u pitanju uticaj SPC na Republiku Srpsku u vidu treba imati i da 13 od 36 episkopa SPC su poreklom sa prostora BiH, te da je s obzirom na tu brojnost njihov uticaj unutar Sinoda nije zanemarljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari