Lokalni izbori Republike Srbije ovog proleća neće biti održani u opštinama Kosovska Mitrovica i Leposavić na severu KiM, jer 2012. u tim lokalnim samoupravama odbornicima ne ističe četvorogodišnji mandat, saznaje Danas u Vladi Srbije.


Kako nam je objašnjeno, s obzirom na to da na teritoriji Srbiji neće biti raspisani opšti lokalni izbori, odnosno da će oni biti održani samo tamo gde je odbornicima istekao mandat, kao što je više puta objasnila predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću nema uslova za održavanje lokalnih izbora. Naime, za opštinske vlasti se u Kosovskoj Mitrovici glasalo oktobra 2010, a u Leposaviću novembra 2009. godine.

Skupštine opština na severu Kosova u kojima odbornicima mandat ističe ove godine su Zubin Potok i Zvečan, gde su se građani izjašnjavali maja 2008, kada i u ostatku Srbije. Kako kažu u Vladi Srbije, „lokalni izbori u Zvečanu i Zubinom Potoku će najverovatnije biti raspisani ovog marta“.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za Danas potvrđuje da mu mandat ne ističe ove godine, jer je na funkciju izabran 2010, ali ne bi imao ništa protiv, „ako ima potrebe, da se snage ponovi izmere na izborima ovog proleća“. Pantić, inače funkcioner SNS, kaže da se lokalni izbori „moraju održati“ u Zubinom Potoku i Zvečanu na severu KiM, ali i u nekoliko opština južno od Ibra.

Na pitanje Danasa postoji li mogućnost da se na severu Kosova sami organizuju, kao oko nedavno održanog referenduma, i ako Beograd ne raspiše izbore u Zubinom Potoku i Zvečanu to sami urade, Kristimir Pantić ističe da to ne nameravaju, jer bi prekršili Ustav Srbije.

Podsetimo, predsednik Republike Boris Tadić je na konferenciji za novinare u petak, povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, na pitanje da li će izbori, uključujući lokalne, biti raspisani i na teritoriji Kosova, odgovorio da će biti raspisani na teritoriji cele Srbije. On je naveo da njihovo održavanje na Kosovu „zavisi i od okolnosti, uključujući bezbednosno pitanje“. „Učinićemo sve što je moguće da ustavne principe realizujemo“, poručio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari