„Neću odustati dok se ne ispune zahtevi“: Student i dalje štrajkuje glađu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Dvadesetrogodišnji student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić već 50 sati, odnosno tri dana štrajkuje glađu ispred Predsedništva na Andrićevom vencu. On će, kako je istakao, ispred Predsedništva ostati sve dok god se ne ispune svi zahtevi protesta Srbija protiv nasilja.

Na pitanje ekipe televizije N1 kao se oseća, Dimitrije kaže:

„Dobro. Borba. Imali smo malo iznenađenje malopre – posetio me Đuka, gospodin Đukanović. Malo sam sad šokiran, nisam svestan šta se desilo.“

Student ističe da je advokat i poslanik Vladimir Đukanović došao da mu kaže da zateve ne mogu da ispune zato što nije takva procedura.

„Pokušavao je da skrene problem sa vlasti, sa režima. Upali smo tu u debatu. Nismo samo govorili o sadašnjim protestima. Govorili smo i o onima pre. Kad su tukli ljude na Šabačkom mostu, bager kad je išao na ljude. Govorili smo o slučaju Jovanjica 1 i Jovanjica 2. I najupečatljivije, o bakljadama tokom policijskog časa„, navodi Dimitrije.

Međutim, kako kaže student, Đukanović mu je rekao: „Nismo to bili mi.“

Dimitrije je objasnio kako je u razgovoru sa poslanikom rekao da ima snimak bakljade tokom policijskog časa i da je to dostupno na interenetu, pa da svako može da vidi.

„I on je rekao dobro, ajde nađi mi klip. Ja sam našao u klipu emisije 24 minuta sa Zoranom Kesićem. I kad sam mu pustio on je malo utihnuo i rekao ‘pa jao, to je izvađeno iz konteksta’. On se pozivao na to šta opozicija radi njima, da ih pritiskaju, da ih kritikuju. Što je apslutno normalno, u svakoj demokratiji opozicija kritikuje vlast, a ne vlast opoziciju što je potpuno nenormalno“, kaže student.

Podsećajući se na ponedeljak, kada je su se oko 23 sata na mestu na kom štrajkuje pojavili ljudi u crnim majicama i kačketima Dimić smatra da su to bile organizovane ekipe.

„To su isto te mobilne ekipe koje su pravile bakljade tokom policijskog časa. Mene ovde štiti policija, pozdravljam ih ovo prilikom. Štite me i krajnje su pristojni i profesionalni“, ističe on.

Problem je nastao kada su policajci i inspektori otišli iz kruga oko zgrade Predsedništva:

„Tu oko parka krenuli su da dolaze neki momci, idu, šetaju, sede, a sve nas gledaju. I moj prijatelj je prepoznao jednog od njih i rekao je bolje nastavi štrajk ali idi na neko bezbedno mesto da spavaš, što i radim“, objašnjava student koji štrajkuje glađu.

Takođe, ističe on, pokušao je jutros da sa Aleksandom Jovanovićem Ćutom uđe u Skupštinu, ali mu to nije dozvoljeno.

„Moja poruka svim građanima Srbije je da neću odustati dok se ne ispune zahtevi. Nemojte da brinete za moje zdravlje, ja sam u redu. I pozivam sve građane, koji to žele, da mi se pridruže. Tu je pištaljka. Svirao sam „Marš na Drinu“ oko Predsedništva. Nema straha. Ovo što nam se dogodilo početkom maja je krik nacije, krik naroda za spasenjem. I te rane se nisu zacelile“, poručuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari