"Nedostatak implementacije Ohridskog sporazuma može dovesti do političkih i finansijskih posledica": Stano o očekivanjima EU 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da je Ohridski sporazum politička obaveza obe strane i ono što zemlje članice EU i evropske institucije očekuju od Srbije i Kosova, kao i da nedostatak implementacije može dovesti do političkih i finansijskih posledica za Beograd i Prištinu, ali i posledica po kredibiltitet.

„Obe strane, Kosovo i Srbija, dogovorile su se u Ohridu da započnu odmah implementaciju svega dogovorenog u sporazumu uključujući i Aneks. Politički obavezujući sporazum dogovoren od obe strane i ovo EU i institucije očekuju od njih“, izjavio je Stano.

Stano je naveo da je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj krajem prošlog meseca bio veoma jasan da Kosovo i Srbija, kao što i piše u sporazumu, da ono na šta su pristale mora da bude implemetirano.

„Gledajući tekst sporazuma, vrlo jasno piše da šta je dogovoreno mora da se ispuni. Odredbe, uključujuću Ankes, biće inkorporirane u poglavlju 35 u slučaju Srbije. To znači da je Srbija vezana da ispuni obaveze iz sporazuma i Aneksa, ako želi da napravi progres na svom pristupnom putu. Postoji sporazum i obaveza za njegovo implementiranje, bez mogućnosti da se bira, ali postoji i internacionalna reputacija i kredibilitet obe strane, jer to je garant za njihovo poštovanje obaveza. To je jako bitno ako želite da vas posmatraju kao pouzdanog partnera“ nastavio je on.

"Nedostatak implementacije Ohridskog sporazuma može dovesti do političkih i finansijskih posledica": Stano o očekivanjima EU 2
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

On je tom prilikom istakao da su obe strane napravile progres i da je zadovoljan kako se stvari odvijaju.

„Situacija je vrlo jasna, stvari se kreću u dobrom smeru. Prošle nedelje smo imali prvi sastanak o implementaciji, dakle sporazum je živ i napreduje. Načinjeni su koraci ka „napred“, to je jako bitno. EU veruje u dobar ishod i da će strane koje su se obavezale sporazumom to i ispuniti. Nije pitanje interpretacije, naših osećaja ili onoga što smo rekli, već je izdata izjava nakon sastanka u Ohridu da su se obe strane složile, srpski predsdnik i kosovski premijer. Ako se politički angažujete, očekuje se da ćete to i ispuniti, odnosno, da nećete izložiti vaš kredibilitet riziku“, rekao je Stano.

On je podsetio da u slučaju Srbije, kada je reč o pristupnom putu u EU, ona se pravno obavezala kroz amadmane poglavlja 35 da će ispuniti dogovoreno, ako ne „imaće vrlo negativne posledice na njenom evropskom putu.

Stano je upozorio da će odstupanje i ne poštovanje imati posledice po obe strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari