Nehamer: Austrija će ubeđivati pet članica EU da podrže dodeljivanje statusa kandidata Kosovu 1foto EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beču da će njegova vlada nastojati da ubedi pet članica EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost da podrže dodeljivanje Kosovu statusa kandidata za članstvo u Uniji.

„Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovu požele dobrodošlicu u evropsku porodicu“, rekao je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nehamer je rekao da Beč podržava poziv Kosova za povećanje broja vojnika KFOR-a i dodao da je Austrija spremna da pošalje dodatne trupe na Kosovo ako to zatraži misija predvođena NATO-om, prenose kosovski mediji.

On je čestitao kosovskoj vladi na borbi protiv korupcije, navodeći da će Kosovo, zahvaljujući obavljenom poslu, 2024. godine dobiti viznu liberalizaciju.

Pohvalio je saradnju policija Austrije i Kosova i ukazao da su kosovske vlasti odmah ponudile podršku posle terorističkog napada u Beču novembra 2020. godine.

Izrazio je i spremnost „da na bilo koji način pomogne dijalogu Kosova i Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari