Austrijski kancelar Nehamer doneo podršku evropskoj Srbiji, ali i Vučićevoj kampanji 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Poseta austrijskog kancelara Karla Nehamera Beogradu donela je Srbiji glas podrške Austrije za brže integracije u Evropsku uniju kao i razumevanje za poziciju naše zemlje u svetlu sukoba Ukrajine i Austrije, ali i obećanja o novim investicijama, a sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Nehamerom može se tumačiti i kao „dobar dodatak“ Vučićevoj predizbornoj kampanji.

Nehamer je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji od kada je u decembru prošle godine na toj funkciji zamenio Sebastijana Kurca, koji je sa Srbijom i aktuelnom vlašću Aleksandra Vučića održavao dobre odnose.

Promena na čelu Austrije ipak nije donela naročite promene u odnosima te zemlje sa Srbijom, što se može videti i iz izjava koje je novi kancelar dao tokom posete Srbiji, posebno zato što i Nehamer dolazi iz iste partije kojoj je pripadao Kurc te se očekuje da će nastaviti da vodi istu politiku.

Nehamer je tokom posete Srbiji razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Aleksandrom Vučićem, a sastao se i sa patrijarhom SPC Porfirijem. Pored toga, održan je i sastanak delegacija vlada Srbije i Austije.

Kancelar Austrije je, nakon razgovora sa premijerkom Brnabić, poručio da će ta zemlja nastojati da bude most između EU i Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo je posebno važno u kontekstu različitih poruka koje po pitanju evrointegracija Srbije stižu iz Evropske unije, od kojih su mnoge u obliku kritika zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Nehamer je naglasio da je zbog ruske invazije na Ukrajinu za Srbiju i druge zemlje regiona „bitno da se EU jasno odredi“ i da pruži „jasan znak da te države pripadaju Uniji i Evropi“.

„Mi kao EU moramo da učinimo sve da proces pristupanja (Zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu, za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza“, kazao je Nehamer.

Brnabić je rekla da su ona i Nehamer otvoreno razgovarali o zabrinutosti da bi nestabilnost sa istoka Evrope mogla da se prelije na Zapadni Balkan.

„Mnogi u EU su zabrinuti da se kriza ne prelije na Zapadni Balkan. Jasno sam uverila partnere u Austriji i ostatku EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu zemlje koja je stub stabilnosti i da ćemo biti izvoznik mira i stabilnosti. Koliko je do nas, nećemo dozvoliti da se nestabilnost i kriza prelije na ovaj deo Evrope“, rekla je ona.

Nehamer je naveo da su odnosi sa Srbijom „od velikog značaja“ za Austriju i dodao da je Srbija „geostrateški i geopolitički važan partner za Austriju, a time i za EU“.

On je najavio produbljivanje bilateralne saradnje i ukazao da je srpsko tržište „veoma interesantno“ za Austriju, i za EU.

Posle razgovora sa Brnabić i zajedničkih izjava za medije, Nehamer se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije bilo obraćanja javnosti već je izdato saopštenje za medije.

Razgovor dvojice lidera protekao je u prijateljskom tonu, kako tvrde izvori Danasa iz diplomatskih krugova, i očekuje se da će Nehamer nastaviti da održava tradicionalno dobre odnose sa vlastima u Srbiji, kao što je to činio i Sebastijan Kurc na toj poziciji.

Široj javnosti u Evropi Karl Nehamer manje je poznat od svog prethodnika na toj poziciji, ali smatra sa da je on u stavovima rigidniji, konzervativniji, lider „čvrste ruke“, zbog čega bi lako mogao da pronađe i „zajednički jezik“ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocenjuju naši izvori.

„Austrijancima su u odnosima sa Srbijom najbitnije ekonomske veze te zbog toga oni neće iznositi glasne kritike vlasti ovde, ni po aktuelnom pitanju ukrajinske krize. Nehamer je vrlo dobro upoznat sa time da se ovde dešavaju izbori za dve nedelje i očigledno mu nije smetalo da njegova poseta u domaćoj javnosti bude i u službi predizborne kampanje Vučića“, navode upućeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari