Nehamer: Saradnja sa Srbijom i Mađarskom neophodna jer je sistem azila EU neuspešan 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja morala da se okrene saradnji sa Srbijom i Mađarskom u borbi protiv ilegalnih migracija zato što se sistem azila Evropske unije pokazao kao neuspešan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Nehamer je rekao da su tri zemlje „osnovale partnerstvo“ za borbu protiv ilegalnih migracija, eksploatacije ljudi i organizovanog kriminala“.

„To je neophodno jer se sistem azila EU pokazao kao neuspešan. Došli smo do tačke u kojoj neke države EU nalaze nove vidove saradnje van onoga što je moguće unutar Unije, jer ono što ona trenutno ostvaruje po pitanju zaštite granica nije dovoljno“, kazao je Nehamer.

Nehamer je zahvalio Vučiću na zalaganju da „azilantski turizam“ državljana Indije, Tunisa i drugih zemalja bude okončan.

„Predsednik Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, imali smo rast broja azilanata, recimo iz Indije. To nama mnogo znači, nije nas ostavio na cedilu“, naveo je Nehamer.

On je kazao da dve članice EU, Austrija i Mađarska, danas iz Beograda šalju „jasan signal Briselu“ da je Srbija „pouzdan partner“.

Naveo je da je Austriji, uz borbu protiv „azilantskog turizma“, važno da razvija i policijsku saradnju sa Srbijom, navodeći da će njegova zemlja, uz slanje dodatnih 100 policajaca, uputiti i tehničku podršku za zaštitu granica.

„Austrija je među zemljama EU koje su najviše opterećene zahtevima za azil, samo jedna zemlja u Uniji je ispred nas. Do kraja godine imaćemo više od 100.000 zahteva za azil“, dodao je Nehamer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari