Nema predaje, nema priznanja i živela Srbija: Vučićeva objava na Instagramu tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima o Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Nikakavog priznanja Kosova neće biti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na instagram nalogu, dok traje njegov sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i izlasanicima Francuske i Nemačke, Emanuelom Boneom i Jensom Pletnerom.

Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Nemačke i Francuske Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, objavio je Vučić.

Uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija, poručio je Vučić.

Miroslav Lajčak je sa izasnalnicima nemačkog kancelara i francuskog predsednika posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem doputovao na sastanak sa predsednikom Srbije.

Lajčak je posle susreta sa Kurtijem izjavio da su razgovarali o tome kako da se dijalog pokrene.

Pre susreta sa evropskim zvaničnicima, tokom današnjeg dana, predsednik Srbije je na zajedničkoj kongerenciji sa predsednicom Mađarske kritikovao izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjaja Svećlje da oni imaju svoje institucije koje će da gospodare tom teritorijom i saveznike koji će to da osiguraju i upitao ga zbog čega umesto o „gospodarenju“ ne govori o međunarodnom pravu.

Nakon susreta sa mađarskom predsednicom Katalin Novak, Vučić je rekao da se sada jasno vidi da se stav Prištine zasniva na želji da gospodari i da mu je žao što nije čuo ništa o Briselskom sporazumu, Rezoluciji 1244, Povelji UN ili međunarodnom pravu uopšte.

„Bilo je mnogo gospodara nad našim narodom. Malo ih se zadržalo. Koliko će ovi gospodari da se zadrže – to ćemo da vidimo. Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje, nego na međunarodno pravo i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u četvrtak upozorio međunarodne predstavnike i pregovarače da razmisle sa čim dolaze u Beograd, jer tako nešto neće biti tolerisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari