Nemačka fondacija Fridrih Ebert (FES) sastavila nacrt statuta ZSO 1Priština Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Portparol nemačke fondacije „Fridrih Ebert“ (FES) na Kosovu Rene Šle rekao je da je ta organizacija završila izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

On je za Radio Kosovo rekao da je nacrt statuta spreman za raspravu, ali nije razjasnio šta ovaj nacrt sadrži.

„U ovoj fazi mogu da potvrdim da smo završili izradu statuta i u bliskoj budućnosti ćemo se sastati sa našim partnerima da razgovaramo o tome kada će nacrt biti javno predstavljen“, rekao je Šle.

Novinari Radija Kosovo kontaktirali su i portparola Vlade Kosova Peparima Krieziua, ali za sada nisu dobili odgovor.

Filijala FES u Prištini razjasnila je da nisu dobili nijedan zahtev ni od jedne strane za izradu statuta Zajednice, da su njihove rasprave bile interne u kojima su koristili informacije poznate javnosti, o temama od javnog interesa, što je, kako su kazali, domen civilnog društva.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je, međutim, da su svi dokumenti koje za ZSO sastavljaju nevladine organizacije bezvredni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković danas je izjavio da je još 2018. godine Upravljačka grupa izradila nacrt statuta ZSO i predala ga EU, i da nema potrebe da to radi bilo koja NVO, jer to „od njih niko nije tražio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari