Nemačka potvrdila da je ponudila predlog u dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: FreeImages / fcl1971

Vlada Nemačke je potvrdila da je ponudila predlog u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ne navodeći detalje i ukazujući da se o tome vode poverljivi razgovori.

Iz Kancelarije nemačke vlade za medije prištinskom listu Koha je rečeno da Berlin i Pariz u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije koji vodi specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, prenosi KoSSev.

„Čvrsto smo uvereni da politička pitanja koja se odnose na put pune normalizacije treba rešavati odlučnije i brže, kako ne bi bilo mesta za eskalaciju na terenu. Na nedavnim sastancima na visokom nivou, ovo je istaknuto i o predlozima za ovu svrhu se razgovaralo poverljivo. Ovi razgovori se nastavljaju“, naveli su iz nemačke vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da su Francuska i Nemačka ponudile predlog koji predviđa da Srbija pristane na ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući UN, a da zauzvrat dobije „brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, iako to nije precizirano“. Srbija ne bi morala formalno da prizna nezavisnost Kosova, dodao je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti nazvao je nemačko-francuski predlog testom za merenje raspoloženja dve strane, dok je kosovska predsednica Vjosa Osmani navela da je on ozbiljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari