Nemačka štampa: Borelj je „vidno besan“ na Kurtija 1foto (BETAPHOTO/European Council)

Uzaludni osmočasovni pregovori u Briselu novi su korak u napetostima na Kosovu, prenose nemački mediji. Posebno ističu to što je ovog puta za neuspeh okrivljen isključivo Aljbin Kurti.

„Za sada su propali napori Evropske unije da primiri teške napetosti između Srbije i Kosova“, sumira vodeća nemačka agencija dpa dešavanja iz Brisela od ponedeljka.

Prenose se reči visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da kosovski premijer Aljbin Kurti „nije prihvatio“ predlog za deeskalaciju te su osmočasovni razgovori ostali bez rezultata. „Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, naprotiv, bio spreman na dogovor“, parafrazira dpa Boreljove reči.

Dpa podseća da je stvar zategnuta oko registarskih tablica, te da su stoga srpski policajci napustili Kosovsku policiju. Zbog toga sada Euleksova policija mora da se stara o bezbednosti na severu Kosova.

Kompromis je, prenose mediji, trebalo da podrazumeva da Kosovo odlaže odluku o preregistraciji, a da Srbija ne izdaje nove tablice sa registracijama kosovskih gradova.

Kosovo bez vizne liberalizacije?

U kratkom izveštaju Frankfurter algemajne cajtunga ističe se činjenica da je Borelj okrivio Kurtija za neuspeh.

„Borelj je, vidno besan, najavio da će informisati šefove diplomatija o Kurtijevom odbijanju da se ‘drži međunarodnih obaveza’“, piše list.

„Za Kosovo bi to moglo značiti da na Samitu o Zapadnom Balkanu kroz dve sedmice u Tirani ne može da računa sa dugo priželjkivanom viznom liberalizacijom za putovanja građana u EU“, navodi frankfurtski list. „Na tom pitanju je delovalo da se stvari pomeraju u poslednje vreme, a posebno se Nemačka zalagala za taj korak.“

Strah od nasilja

„EU upozorava na mogućnost nasilja nakon propalih razgovora o tablicama“, naslovljen je izveštaj na portalu nedeljnika Cajt. Radi se o Boreljovoj izjavi da preti opasan „bezbednosni vakuum“ na severu Kosova.

Kasno u ponedeljak je pak Kurti saopštio da se rok za kažnjavanje vozača zbog korišćenja srpskih tablica pomera za 48 sati. U tom periodu, kako je najavio, nada se kompromisu. Prethodno je sa Kurtijem razgovarao američki ambasador u Prištini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari