Nemački list: Vučić može očekivati podršku ako odluči da vodi zemlju ka EU, u suprotnom - imaće posledice 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nemačka pojačava pritisak na srpske vlasti da se priključe sankcijama protiv Rusije, navodi list Velt. Izvori lista iz nemačke Vlade navode da bi svrstavanje uz Rusiju imalo posledice po Srbiju.

Berlin zahteva od Srbije da se odluči ili za put u Evropsku uniju ili za partnerstvo sa Rusijom, kažu izvori lista Velt iz Berlina. „Nužnost odluke sve je veća s obzirom na geopolitički razvoj“, rekao je neimenovani predstavnik Vlade novinaru lista, prenosi Dojče vele.

Kako se dalje navodi, u Berlinu su bili „iznenađeni i razočarani“ kad je Srbija potpisala Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova sa Rusijom jer, kako kažu, to ne ide u prilog očekivanju da Beograd uvede sankcije Rusiji.

Taj plan, koji je naišao na kritike Zapada, u septembru su potpisali bivši srpski šef diplomatije Nikola Selaković i ruski kolega Sergej Lavrov u Njujorku. U Beogradu su kasnije tvrdili da je u pitanju neformalni plan konsultacija.

Kako dalje kaže izvor Velta, u Berlinu preovladava utisak da je srpski predsednik Aleksandar Vučić iskusan političar svestan sadašnje pozicije između EU i Rusije. „Biće sve neprijatnije sedeti na toj ogradi“, kaže taj izvor.

Navodi se da Vučić može očekivati podršku nemačke Vlade ukoliko odluči da vodi zemlju ka EU. „Ako se odluči za drukčiji put, to će imati posledice“, dodao je izvor.

Pred važan Samit o Balkanu

U Berlinu se inače ovih dana vodi živa diplomatija u vezi sa Balkanom. Tamo se okupio veliki broj poznavalaca regiona i političara, a uoči samita Berlinskog procesa na kojem bi u četvrtak (3. novembar) trebalo da budu potpisani sporazumi o slobodi kretanja i priznavanju dokumenata između zemalja Zapadnog Balkana.

Novi potpredsednik srpske Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je nedavno da Vlada „ne razmatra“ uvođenje sankcija Rusiji.

On je ukazao da su i dalje na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost izdati po samom početku rata u Ukrajini. Tamo se navodi da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te da odbija uvođenje sankcija Moskvi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.