"Spor oko tablica za sada rešen": Šta pišu nemački mediji o tenzijama zbog preregistracije? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Nemački mediji prenose vest o postizanju dogovora između Srbije i Kosova u sporu oko registarskih tablica, kao i poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se pregovori nastave.

Spor oko upotrebe srpskih tablica na Kosovu nedavno je izazvao tenzije i nasilje, ali sada su se dve strane, uz posredovanje Evropske unije, dogovorile o delimičnom rešenju sukoba, javljaju nemački mediji.

Prenosi se i poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je na Tviteru objavio: „Imamo dogovor“.

Srbija će, prema Borelju, prestati da izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu, a Kosovo neće preduzimati dalje mere u vezi s preregistracijom vozila sa starim srpskim tablicama. Borelj je pozvao obe strane da narednih dana nastave razgovore o daljim koracima.

Tenzije su nedavno porasle

Nemački mediji podsećaju svoje čitaoce da Srbi koji žive na Kosovu ne priznaju tamošnje državne institucije i da skoro svi Srbi u kompaktnom području na severu Kosova koriste registarske tablice koje su izdale srpske vlasti iz vremena kada je region još uvek bio deo Srbije. One su sada nevažeće i kosovska vlada je insistirala na njihovoj promeni.

Takođe se podseća da su početkom meseca skoro svi kosovski policajci srpskog porekla podneli ostavke u znak protesta protiv te uredbe. Vlada Srbije podržava Srbe koji se protive obaveznoj promeni registarskih tablica.

Nemačka vlada je nedavno pozvala Kosovo da ne dozvoli eskalaciju spora sa Srbijom oko starih registarskih tablica. Obe zemlje teže ulasku u EU, ukazuju mediji, naglašavajući pritom da su Unija i nemačka vlada zauzvrat jasno stavile do znanja da će taj za Srbiju i Kosovo put ostati zatvoren ako ne reše svoje sporove.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.