„Nemoguće imati normalne pregovore s EU, a istovremeno se igrati vatrom na severu Kosova“: Nemački političar o pregovorima Srbije i Evropske unije 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

„Dragi prijatelji iz Beograda, rado bismo vas primili u klub, ali onda morate da imate iste ciljeve kao i mi“, kaže nemački demohrišćanski političar Knut Abraham i dodaje da ako osnova nije dobra, onda i pregovori nemaju smisla.

Abraham u intervjuu za Dojče vele ističe da je zabrinut zbog razvoja situacije na severu Kosova.

„I to je apsolutno nespojevo sa zajedničkim nastojanjem Srbije i Kosova da idu u pravcu Evrope“, navodi on.

Eskalacija bi, prema njegovim rečima, mogla da se izbegne razgovorima sa obe strane.

„Pre svega smatram da bi srpska strana morala da razume da ne može da vozi dvotračno. Nije moguće imati normalne pristupne pregovore s Evropskom unijom, a istovremeno se igrati vatrom na severu Kosova“, objašnjava nemački političar.

Abraham je stava da i Kosovo može da učini više za deeskalaciju situacije na Kosovu.

„Ja najpre imam potpuno razumevanje za to da Vlada Kosova, kao vlada suverene države, na svojoj državnoj teritoriji želi da sprovede pravila koja važe za sve ljude. Ali, trebalo bi da pri svakom koraku dobro razmisli da li to koristi ostvarenju cilja ili ne. Tako imam razumevanja da u oblasti registarskih tablica za automobile to želi da sprovede. Trebalo bi da se razmisli o tome da li je povezivanje sprovođenja tih mera sa kaznama pametno“, kaže on.

Govoreći o odnosima Srbije i Evropske unije, osvrće se i na odnos Srbije i Rusije, navodeći da je nemoguće približavati se obema stranama pošto jedna drugu isključuju.

„Naime, ne može se u isto vreme približavati Evropskoj uniji i flertovati sa Moskvom. To je po sebi isključeno, jer se Evropska unija jasno pozicionirala u pogledu sankcija, i to očekuje i od onih koji bi da postanu članovi Unije. Dakle, smatram da bi moralo da usledi podsećanje na same temelje saradnje“, objašnjava Abraham.

Ceo intervju možete pročitati na sajtu DW. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari