Nenad Prokić: Ruski komičari - istureno odeljenje KGB 1Nenad Prokić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Sve bi bilo u redu kad ruski komičari ne bi bili istureno odeljenje nekakvog modernog KGB, komentar je pisca Nenada Prokića za naš list.

On je komentarisao vest o tome da su se dva ruska komičara u razgovorima sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim lažno predstavljali kao Petro Porošenko i Jens Stoltenberg, unazad skoro godinu dana.

Te razgovore su oni, pre nekoliko dana, obelodanili, a u njima se može čuti i kako Zaev priča o Srbiji, odnosno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naime, makedonski premijer Zoran Zaev, uveren da razgovara sa bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, otkrio je navodne planove srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o teritorijalnoj razmeni.

Kako je navodno poverio, Srbiji bi trebalo, prema tom planu, da bude ustupljeno deset opština na severu Kosova, a da zauzvrat dobije „neke opštine na jugu centralne Srbije“, što, kako je rekao, smatra veoma opasnom.

U telefonskom razgovoru sa ruskim komičarima Vladimirom Kuznecovim i Aleksejom Stolarovim, koji su glumili Porošenka, koji je objavljen na Jutjub platformi, Zaev je poverio da je upoznat skrivenom namerom plana o razmeni teritorija i rekao, verujući tadašnjem ukrajinskom predsedniku, da se Makedonija sa tim nikako ne slaže jer bi to, kako je rekao, moglo da dovede do novih ratova, te da bi Balkan postao „tempirana bomba“.

S druge strane, Aleksandar Vučić je preksinoć za TV Pink rekao da razgovori pokazuju neupućenost u pregovore Beograda i Prištine, odnosno da je vrlo malo onih koji su ozbiljno upućeni.

Vučić je dodao i da bi, da je tačno to što Zaev priča, on to “oberučke prihvatio”. Predsednik Srbije nije opširnije komentarisao ni to što ga Zaev u tim razgovorima naziva “ruskim čovekom”, rekavši da je on samo “srpski čovek”.

– Mogu samo da pomislim kako ovo kod Tita ne bi bilo mogućno, da ga neko telefonom zavitlava. Toliko o novonastalim državicama na ruševinama Jugoslavije. S druge strane, ni ovaj današnji KGB nije ni senka nekadašnjeg, kad pribegava rijaliti pristupima – ističe Nenad Prokić za naš list.

Na pitanje kako vidi namere Vučića i Tačija o razmeni teritorije i podeli, odnosno promenama granica, Nenad Prokić kaže: „Meni je svejedno, Briselski sporazum ili razgraničenje. Vučiću očigledno nije. Ali, šta to mene briga. Kad je tamo gde je, neka potpisuje šta ima da potpisuje“, zaključio je ovaj beogradski pisac za naš list.

Prema mišljenju Ivana Stoilkovića, predsednika Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji, pomenuti razgovori nisu lažni, već predstavljaju istinske stavove i mišljenje premijera Zorana Zaeva.

– Bez obzira što se navodi da je reč o lažnim razgovorima, moramo podvući da je reč ipak o stvarnim, koji izražavaju stvarne političke pozicije i tvrdnje makedonskog premijera. Događali su se unazad toliko dugo i verno izražavaju ono što Zaev misli – ističe Stoilković za Danas.

On napominje da, ukoliko je neko rešenje plod dogovora dve strane, zbog čega se neko zbog toga bunio.

– Ako su Makedonija i Grčka mogle da se dogovore, zašto na to ne bi imali pravo Srbija i Kosovo? Ne razumem u čemu je problem. Svako može da ima strahove od posledica eventualnih dogovora, ali to ne može biti argument protiv dogovora – smatra Ivan Stoilković.

Prema njegovim rečima, Zaev zavisi od albanskih glasova u Makedoniji pa zato mora da brine o tome i da zastupa, kako ističe, proalbanski interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari