Neodgovorno ponašanje pojedinih poslanika 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo nezapamćenog talasa govora mržnje, a inspiracija za to se nalazi u utakmicama, odnosno reprezentacijama koje igraju na Svetskom prvenstvu.

Poslanici desničarskih opcija, ali ne samo desničarskih, ili se bar javno tako ne deklarišu, utrkuju se ko će se glasnije služiti govorom mržnje ne trudeći se čak ni da zadrže obrise elementarne pristojnosti prilikom izražavanja službene netrpeljivost prema određenim narodima, navodi se u saopštenju Pokreta Centra i poslaničkog kluba Slobodni poslanici.

Kako je saopšteno, “pod službenom netrpeljivošću smatra se situacija u kojoj šovinističke i ksenofobne izjave po društvenim mrežama pojedini, aktuelni narodni poslanici, kao i funkcioneri raznih političkih organizacija, koriste s namerom da se uvek zadrži onih sigurnih dva-tri odstro podrške”. “Pored tog kratkoročnog cilja, ostaju dalekosežne posledice, a to je dobijanje novih generacija koje još strastvenije mrze, a ne znaju ni koga ni zbog čega. Mladima se servira princip tuđe odgovornosti i tuđe krivice. Primera radi, dok Srbija nije ispala iz takmičenja mrzeli su nas samo FIFA i sudije, a sada nas mrzi ceo svet. Očigledno ni nama ne manjka mržnje, ako je suditi prema pisanju nekih poslanika”, ističe se u saopštenju.

Pokret Centra i poslanički klub Slobodni poslanici smatra da “određenim poslanicima kao da nije jasno da nisu na stadionu i da se stepen njihovog patriotskog junačenja ne meri pozivom na mržnju i nasilje već dobrim rešenjima i delima za buduća pokolenja”. “Neodgovorno ponašanje poslanika već sada ima za posledicu da se i funkcioneri opozicionih stranaka, među kojima ima i odbornika, javno ponose netrpeljivošću prema susedima, a na dalje se takav model ponašanja prenosi i na građane”, navodi se u saopštenju.

Sporni tvitovi

Moć narodnog poslanika i drugih funkcionera koji su birani ne leži samo u tome što može da zastupa stavove i ideologiju za koju su se opredelili njegovi birači, već i u tome što svojim uticajem može, na mnogo načina, moralno oblikovati birače. Da li su svi narodni poslanici i političari u stanju da shvate domet sopstvenog delovanja, da li su svesni koliku odgovornost njihovo delovanje ima na mlade generacije ili se sve svodi na parlamentarno i političko preživljavanje, gotovo da nema dileme”, kaže se u saopštenju, uz osudu tvitova Vjerice Radete, Boška Obradovića, Srđana Noga...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.