Neprimerene "metafore" 1Foto: Nenad Kovačević

Predstavnici opozicione odborničke grupe „Za našu Požegu – Milovan Mićović“ napustili su sednicu SO Požega, kako kažu, zbog uvreda koje im je uputio predsednik Opštine Milan Božić (SNS), ali i zbog toga što predsednica skupštine Zorica Mitrović (SNS) krši poslovnik.

Gordana Stević, predstavnica te odborničke grupe, kaže za Danas da predsednica SO uskraćuje pravo na repliku i ne dozvoljava odbornicima te grupacije da diskutuju o povredi poslovnika.

– I kada uspemo nešto da kažemo, predsednik opštine izađe za govornicu i počinje sa uvredama. Na sednici održanoj u četvrtak, nazvao nas je aligatorima, crknutim i besnim psima, a predsednica nije dozvolila da mu repliciramo, objasnila je Stevićeva. Uvrede su usledile, kako objašnjava, tokom rasprave o predlogu da se članovima Opštinskog veća, umesto dnevnica isplaćuju mesečne naknade od po 17.000 dinara. Kaže da se njena grupa nije protivila tom predlogu, već da je ukazivala na nestručnost i nekompetentnost većnika kojima nisu određeni resori.

– Ne vidimo kadrove u Veću koji bi mogli kompetentno da odlučuju, primera radi, o kulturi ili o obrazovanju, rekla je Stević, predstavnica odborničke grupe koju čini 13 odbornika DS, SPO, LDP i Grupe građana.

Predsednik opštine Milan Božić, koji je u javnosti poznat po prošlogodišnjem političkom progonu direktorke Kulturnog centra Požega kaže da nije vređao odbornike opozicije, već da se poslužio „metaforom“. Najpre je, tvrdi on poručio da „pruža ruku pomirenja i tolerancije, nakon čega je usledilo usvajanje rebalansa budžeta“, a potom su „predstavnici opozicije optužili većnike za nesposobnost.

– Rekao sam „ja pružih ruku pomirenja, a aligator mi otkinu dva prsta“. Nikog od njih nisam pomenuo, ali izgleda da su se prepoznali. Kako nije bilo osnova za repliku, predsednica im nije dala reč, kazao je za Danas Božić i dodao da je suština problema u tome što se „opoziciona koalicija raspala, jer su četiri ili pet njihovih odbornika prešli u tabor vladajuće koalicije koju čine naprednjaci i radikali, a podržava je SPS“.

Koalicija sa SPS?

– U toku su progovori sa SPS, koji podržava sve naše predloge, kako bi i oni ušli u vladajuću koaliciju, iako nam to nije potrebno, kazao je Božić i objasnio da od 50 odborničkih mandata u požeškoj skupštini, naprednjaci imaju 25, radikali četiri, a SPS-JS sedam, te da se vlasti priklonili pomenuti predstavnici „Za našu Požegu – Milovan Mićović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari