"Nepromišljeno Vučićevo koprcanje": Dragana Rakić o ruskoj "crnoj listi" na kojoj nema Srbije 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

Spoljna politika koju sprovodi režim Aleksandra Vučića je najobičnije koprcanje koje će u konačnom zbiru dovesti Srbiju u poziciju da joj ne veruje niko: ni Rusi, ni Amerikanci, ni Evropska unija, kaže za Danas Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke.

To što je Srbija izostavljena sa spiska neprijateljskih država Rusije jer se nije priključila uvođenju sankcija režimu Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu, za sagovornicu Danasa je odraz spleta okolnosti i nepromišljenosti, a ne određene smislene namere aktuelne vlasti sa ciljem očuvanja državnog interesa.

– Činjenica da Srbija za sada nije na ruskom spisku neprijateljskih država je posledica spleta okolnosti, a ne nekakve promišljene politike aktuelne vlasti. Režim Aleksandra Vučića nema nikakvu strategiju u međunarodnim odnosima, niti principe kojih se drži –  kaže Dragana Rakić.

"Nepromišljeno Vučićevo koprcanje": Dragana Rakić o ruskoj "crnoj listi" na kojoj nema Srbije 2
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kako dodaje, ono što Vučić radi je „nekakvo taktičko manevrisanje na dnevnom nivou“.

– To je najobičnije koprcanje koje će u konačnom zbiru dovesti Srbiju u poziciju da joj ne veruje niko: ni Rusi, ni Amerikanci, ni Evropska unija. Takav ishod se može sprečiti samo tako što ćemo 3. aprila smeniti sadašnju vlast, a odgovornost za upravljanje zemljom poveriti ljudima iz ujedinjene opozicije koji nemaju dilemu u kojem pravcu Srbija treba da ide i gde joj je mesto – zaključuje sagovornica Danasa.

Od država regiona na “crnom spisku” vlade Ruske Federacije našle su se Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija. Osim njih, Rusiji “neprijateljske države” su i SAD, Kanada, države EU, Velika Britanija (uključujući Džersi, Angvila, Britanska Devičanska ostrva, Gibraltar), Ukrajina, Švajcarska, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan, koji se, napominje ruski medij, smatra teritorijom Kine, ali pod upravom sopstvene administracije od 1949.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari