"Neverovatna je količina neznanja i prezira Šapića prema istoriji sopstvenog grada": Oštre reakcije na izjavu gradonačelnika o Starom savskom mostu 1Foto: M. Dragojević

Izjava gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića da neće da se bavi Starim savskim, nacističkim mostom koji nema nikakvu kulturološku vrednost, izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama, ali i osude opozicionih odbornika, koji inače traže njegovu smenu. Svi komentari vode u pravcu odbrane mosta, tvrdnje da nije reč o nacističkom mostu, već o mostu koji svedoči o stradanju, antifašizmu, slobodi, a od skora i borbi za pristojan Beograd.

„Slušaju li oni bar sebe? Most koji je Nemcima služio dve, a nama 80 godina za njih je ‘nacistički’. I hoće da ga ruše, ali i da dižu spomenik onom ko ga je spasao! Hoće li na spomenik napisati ‘čoveku koji je spasao nacistički most koji smo mi posle srušili’?,zapitao se na svom tviter nalogu advokat Rodoljub Šabić.

Tu su i komentari da se mnogi evropski gradovi i prestonice diče mostovima starim i po nekoliko vekova, koji su odoleli zubu vremena i razaranjima, poput mosta Sant’Angelo u Rimu, Pont Neuf u Parizu ili Ponte Vecchio u Firenci, a mi , jedan od samo devet svojih mostova u Beogradu rušimo.

Među komentarima se može pročitati da vrednost ovog mosta zapravo ne leži u njegovim godinama, budući da je u poređenju sa nekim drugim mostovima evropskih prestonica i dalje „zelen“ i da je njegova najjveća vrednost to što priča o stradanju, otporu, antifašizmu, slobodi, a od skoro nažalost i o borbi za jedan pristojan Beograd.

Uz komentare na društvenim mrežama da je Šapić pokazao neverovatan nivo bahatosti i nipodaštavanja čoveka koji je zaslužan što je taj most sačuvan, uz obećanje da će mu podići neko obeležje , stoji i komentar da učitelj iz Kosjerića, Miladin Zarić već ima u svom rodnom mestu spomenik i kuću koja je muzej.

Mila Popović, šefica odborničke grupe SSP u Skupštini Beograda kaže da je Aleksandar Šapić, gradonačelnik koji je nezakonito legalizovao svoju divlju gradnju, rešio da ruši jedan most, naš Stari savski, i ne želi o njemu ni da priča.

„Međutim, svaki drugi Beograđanin želi o tome da priča. Šapić u svom naletu agresivnosti ne shvata zašto su Beograđani protiv čina rušenja i brisanja sećanja na herojstvo Miladina Zarića u Drugom svetskom ratu, koji je sačuvao Stari savski most i Beogradu ostavio simbol hrabrosti i žrtve na čuvanje budućim generacijama. Međutim, to što ruše Beograd za ovu vlast je postalo uobičajeno.Tamo gde je stao Siniša Mali sa rušenjem, tamo gde je Vesić veličao varvarstvo sada nastavlja Aleksandar Šapić. Posle Savamale, SNS vlast piše istoriju Beograda kao prva vlast koja će srušiti neki most“, napominje za Danas Popovićeva.

Dodaje i da je opštepoznato da se mostovi ruše samo u ratovima.

„Čak i da zanemari svu bitnost ovog mosta za Beograd, da li se gradonačelnik pita koliko sati će građani putovati preko mostova u Beogradu, ako ovaj most sruše? Devet godina nisu uspeli da naprave nijedan most, a sada bi da ruše. Da ova vlast misli o budućnosti Beograda, njenih stanovnika i njihovim potrebama, sagradila bi tri mosta kao njihov prethodnik, a ne bi planirala rušenje Starog savskog. Jednom je samo jedan Beograđanin stao u zaštitu mosta. Sada nas ima mnogo i to onih koji ne biraju da budu Vesić ili Šapić nego žele da budu kao Zarić“, zaključuje Popovićeva.

Za Filipa Tatalovića, šefa odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Beograda, neverovatno je da neko ko je rođen u ovom gradu i u njemu proživeo više od 40 godina pokazuje toliko neznanja i prezira prema istoriji sopstvenog grada.

„Činjenica da te reči izgovora gradonačelnik Beograda, tužni je podsetnik da je politika SNS-a obračun sa prošlošću, jer ih ona podseća ko su i šta su sve činili. A to se čak ni njima ne dopada“, napominje Tatalović .

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe Narodne stranke u gradskom parlamentu smatra da najnovija izjava gradonačelnika Šapića o starom savskom mostu još jedan je u nizu dokaza da on nije dostojan vršenja funkcije Gradonačelnika Beograda, da ne ispunjava moralne, političke i pravne uslove za obavljanje te funkcije.

„Nije sporno da Stari savski most ima kulturno istorijski značaj, međutim njegovo rušenje i pravljenje novog mosta je isključivo u funkciji privatne investicije Beograda na vodi. Zato Aleksandar Šapić koji je u nemilosti Aleksandra Vučića pokušava da odbranom te investicije pomogne realizaciju projekta Beograd na vodi za koji projekat je Vučić lično zainteresovan. A to rušenje i izgradnja se radi za privatnu investiciju Beograda na vodi i o trpšku građana Beograda“, poručuje Pavlović.

Gradonačelnik Beograda je gostujući na RTS rekao da ga Stari most ne zanima, već novi čija se izgradnja planira na istom mestu.

„Ne znam, ne interesuje me. Mene zanima novi most. Ja se starim mostom neću baviti. Možemo neki eksponat da stavimo pored, mislim da treba tom čoveku učitelju Miladinu Zariću koji je obezbedio da Beograd tada ima most da podignemo spomenik da mu se nekako odužimo, ali da se bavim nacističkim mostom koji nema nikakvu kulturološku ni istorijsku vrednost, neću“, rekao je Šapić.

Stari savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara.

Sagrađen za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (most kralja Aleksandra) bio srušen. Most je od miniranja, od strane nemačkih nacista, 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić.

Za vreme Drugog svetskog rata nacistički vojnici su ovaj most zvali Most Princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovništvo zvalo Nemački most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti. Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu.

Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari