Ni "sveto Kosovo i Metohija" nije ujedinilo sve desničare: Zašto Đurđević Stamenkovski i Šarović ne šetaju zajedno? 1ilustracija: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Organizovanje dva različita protesta identičnim povodom i sa gotovo istovetnim zahtevima i porukama u samo nekoliko dana, jednog koji organizuje “parlamentarna državotvorna opozicija” i drugog koji organizuju politički manje relevantni, ali medijski veoma prisutni, vanparlamentarni pokret “Ljubav Vera Nada” Nemanje Šarovića i stranka Miroslava Parovića Narodni slobodarski pokret, otvara prostor za pitanje: Zašto desničari ne šetaju zajedno?

Obe grupacije se protestnom šetnjom protive prihvatanju evropskog predloga novog okvira za dijalog Beograda i Prištine – Novi DSS, Zavetnici, Dveri, POKS ga organizuju na dan martovskog pogroma 17. mart, dok Šarović i Parović su svoj protest zakazali za 19. mart. Jedni dan pred Vučićev odlazak u Ohrid na novu rundu dijaloga, a drugi dan nakon odlaska.

Predstavnike obe grupacije pitali smo zašto ne šetaju zajedno, kao i da li je bilo pokušaja da do toga dođe.

Predsednica poslaničkog kluba Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski kaže u izjavi za Danas da grupacija čiji je deo i njena stranka podržava sva okupljanja koja su motivisana borbom za očuvanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

– Mislim da su režimski napadi na lidere državotvorne opozicije pokazali značaj nacionalnog okupljanja koje smo zakazali na dan sećanja na žrtve martovskog pogroma, poručuje predsednica Zavetnika.

Ni "sveto Kosovo i Metohija" nije ujedinilo sve desničare: Zašto Đurđević Stamenkovski i Šarović ne šetaju zajedno? 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Dodaje da sve građane, kako potcrtava, bez obzira na političke razlike, da se okupe 17. marta u 18.00 časova ispred Hrama Svetog Save odakle će se uputiti u zajedničku šetnju.

Nešto rečitiji je predsednik udruženja građana “Pokret Ljubav Vera Nada” Nemanja Šarović, koji kaže da misli da je dobro što se održava više protesta u narednoj nedelji, jer se time, smatra, pokazuje velika želja i odlučnost srpskog naroda da brani Kosovo i Metohiju.

– Da bismo uspeli moramo na ulicama biti svakodnevno jer je režim ne plaši ničega osim naroda na ulici. Podržali smo sve proteste od studentskog u utorak do narodnog u nedelju pod nazivom „Složno za spas Srbije – Ne damo Kosovo i Metohiju“. Ideja vodilja našeg okupljanja je jedinstvo srpskog naroda bez obzira na to gde ko živi. Zato će na protestu govoriti kako Srbi sa Kosova i Metohije, tako i naša braća iz Crne Gore, Republike Srpske pa i Krajišnici koji, nažalost, dobro znaju kako je biti proteran sa svog ognjišta, navodi Šarović.

Napominje da su svoj skup zakazali za 12 časova kako bi “eliminisali mogućnost bilo kakvog incidenta i pokazali da smo spremni i odlučni da se za sveto Kosovo i Metohiju borimo do pobede”.

Zahtevi skupa “državotvorne opozicije” su odbijanje evropskog predloga, podnošenje ostavke od strane Aleksandra Vučića, te raspisivanje vanrednih izbora. Naziv skupa je “Srbija pamti, brani i ne da”, a za cilj ima obeležavanje pogroma 2004. godine, kao i 24. godišnjice od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Ove parlamentarne stranke uz Pokret za odbranu Kosova i Metohije, koji mahom okuplja intelektualce i javne ličnosti koje se protive politici Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji. Među njima su i profesori beogradskog Univerziteta Časlav Koprivica, Miloš Ković i Slobodan Samardžić.

Ni "sveto Kosovo i Metohija" nije ujedinilo sve desničare: Zašto Đurđević Stamenkovski i Šarović ne šetaju zajedno? 3
foto: Ljubav, vera, nada

Šarović i Parović su već zajednički pozivali na krsni hod u organizaciji više desničarskih organizacija koje deluju u okviru “Litija za spas Srbije”, a koja je održana prošle sedmice.

Šarović, upitan za zahteve skupa, odgovara da pitanje KiM nije dnevno-političko, nego, kako napominje, najvažnije nacionalno pitanje, te da zahtevaju poštovanje Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244, kao i, dodaje, hitnu reakciju Tužilaštva prema Aleksandru Vučiću i drugima koji Ustav i Rezoluciju 1244, kako ocenjuje naš sagovornik, sa predumišljajem gaze. Okupljaju se u 12 časova kod Predsedništva, odakle kreću put Patrijaršije.

Ipak, odgovor na pitanje zašto ne mogu zajedno Đurđević Stamenkovski i Šarović nisu dali, a njega treba izgleda tražiti u određenoj netrpeljivosti koja od ranije postoji između ove dve grupacije. I Šarović, a i Parović unazad godinama su iznosili optužbe da su Zavetnici, POKS, Dveri i Novi DSS „lažna Vučićeva opozicija“.

To se videlo i tokom kampanje za beogradske izbore prošle godine, kada je predsednik „Ljubav Vera Nada“ kao nosilac liste „Za sav normalan svet“ iznosi i troškove koje u Zavetnici imali tokom kampanje kako bi dokazao navodno „izvlačenje para iz budžeta koje im Vučić dozvoljava“. Šarović je između ostalog govorio i da su Zavetnici u kampanji za izbore 2020. godine dali 580.000 dinara kozmetičkom salonu u Rakovici, dok je predsednica Zavetnika odgovarala da firmi „Yellow Sun“ jeste data ta suma novca, ali ne za kozmetičke već za, kako je rekla, resotranske usluge.

Šarovića je tada i optužila da je on zapravo taj koji je oštetio budžet za 20.000 evra budžet time što se, kako je isticala, kao poslanik Srpske radikalne stranke prijavio da živi u Vranju, naplaćujući tako putne troškove, iako, kako je tvrdila, živi 500 metara od Skupštine.

Izgleda da ni „sveto Kosovo i Metohija“ kao „najvažnije nacionalno pitanje“ nije bilo dovoljno da se prevaziđu stare podele među desno orijentisanim grupacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari