Državotvorna koalicija najavila protest za 17. mart: Na konferenciji rasprava sa novinarima i optužbe na račun medija 1Arhiva foto: Printscreen/Narodna Skupština Srbije

Lideri i poslanici četiri parlamentarne opcije – Novi DSS, Dveri, Zavetnici, POKS, najavili su  „nadstranačko protestno okupljanje i šetnju“ od Hrama svetog Save do Predsedništva na godišnjicu Pogroma 2004, u petak 17. marta. Njihovu pres konfrenciju u holu Skupštine obeležila je i rasprava sa novinarima Nove S i Euronjuza o „sprezi Vučićevih i Đilasovih, režimskih i zapadnih medija“.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović na konferenciji u Skupštini Srbije naveo je da je naziv skupa “Srbija pamti, brani i ne da”, te da za cilj ima obeležavanje pogroma i stradanja Srba i sprskih svetinja, kao i 24. godišnjice od “NATO genocida”. Skup će proteći i u, rekao je Obradović, sećanju na „sve heroje i stradalnike za srpsko KiM i sve porodice žrtava i onih koji danas žive“.

Nakon okupljanja planirana je šetnja do Predsedništva Srbije, kako bi se ispred Spomenika caru Nikolaju održao završni skup s govorima.

Protest ima i zahteve, koje je nabrojao predsednik Novog DSS Miloš Jovanović. To su odbijanje francusko-nemačkog predloga, podnošenje ostavke od strane Aleksandra Vučića, te vanredni izbori.

“Koliko smo puta čuli Vučića da preti izborima da je spreman, da se mi bojimo izbora, evo mi ispred državotvorne i patriotske opozicije, a verujem da i mnogi drugi iz opozicije traže izbore“, rekao je Jovanović.

Pozvao je Vučića da na tim izborima kandiduje one koji, kako to vidi Jovanović, trenutno podržavaju, nabrojavši Sonju Biserko, Natašu Kandić i Dragana Šutanovca, te pozvao na kandidovanje politike da „EU nema alternativu“.

“Ako se zahtevi ne ispune mi gubimo državu”, naveo je Jovanović.

Obradović je pozvao “sve srpske patriote u otadžbini i rasejanu”, patritoska udruženja, veterane i porodice da dođu na protest kako bi pokazali “koliko im je stalo do Kosova i Meothije u sastavu Srbije”.

“Da pitamo aktuelno vlast ko ih je ovlastio da potpisuju jedan antiustavan sporazum”, poručio je Vučić.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da je „zamka“ priča o tome da je predsednik Srbije potpisao ili ne sporazum jer, navodi, sporazum se ne mora potpisati da bi bio pravno obavezujuć. Sporazum vidi kao izdajnički i antisrpski.

“Krije se od nas mapa puta, ustvari redosled i datumi ispunjavanja svih članova iz tog antisrpskog sporazuma koje će naš predsednik verovatno da prihvati, ne mora da potpiše”, kaže Mihailović i napominje da Vučić to, kako kaže, radi protiustavno.

Vučić će, kaže predsednik POKS, odgovarati pred srpskim zakonodavstvom zbog tog čina.

Poslanik Zavetnika Nikola Dragićević kaže da ne pozivaju ni na protest ni na demonstracije “već na iskreno okupljanje srpskih patriota i rodoljuba” sa kog će biti poslate “jasne poruke Evropi i svetu i državnom rukovodstvu na čelu s Aleksandrom Vučićem“.

Govoreći o martovskom pogromu Dragićević je naveo da se to desilo pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice „koja nas gura u ultimatume po oprobanom receptu“.

“Ne damo da više od pola miliona građana koji su podržali ove opcije nazivati antidržavni elementom i to zajednički rade i oni koji su izdaju Kosova započeli i oni koji su to nastavili da rade, to rade i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas“, rekao je Dragićević.

I poslanik Zavetnika i predsednik Dveri govorili su „ujedinjenom radu Vučićevih i Đilasovih medija protiv dela opozicije kojem pripadaju“.

Obradović je naveo da vidi „simbiozu režimskih i prozapadnih medija, te koaliciju Vučić-Đilas“, a da „i jedni i drugi za cilj imaju sprovođenje francusko-nemačkog predloga za priznanje Kosova“.

Predsednik Dveri imao je i oštre reči kritike za one medije koje je nazvao “prozapadnim” i “pod kontrolom Zapada”, rekavši da oni se zalažu za sprovođenje sporazuma više od vlasti, iako, kako kaže Obradović, nisu “političke opcije, pa je pitanje šta su”, a sve to odgovarajući na pitanje novinarke TV Nova S Jasmine Dobrilović vezano za dalje delovanje ove grupacije.

Odgovarajući na pitanje novinara Euronjuza, koji je predsednika Dveri nakon ovih reči upitao preuzimali odgovornost za eventualne napade na novinare nakon ovog targetiranja, Obradović je odgovorio da nikoga ne targetiraju, već da su zapravo članovi ove koalicije predmet targetiranja od strane ovih medija, te je “svima sa prozapadnom agendom” poručio da “ne mogu da zabrane rodoljublje”.

“Imam utisak da smo mi meta, niste vi meta. Mi koji smo za KiM u sastavu Srbije za poštovanje Ustava, mi smo problem i antidržavni element, a oni koji krše Ustav šta je s njima? Kad će oni da odgovaraju za kršenje Ustava? Neki iz opozicije staju iza sporazuma i mediji prozapadne ideologije, finansija i uređivačke politike podržavaju potpisivanje”, kazao je Obradović.

Rasprava se se nastavila, a novinarka Jasmina Dobrilović ga je upitala da li će snositi odgovornost ukoliko se njoj nešto desi nakon ovog targetiranja da radi protiv interesa Srbije, a umesto Obradovića mikrofonu je prišao Mihailović koji je rekao da u Srbiji zastupničko novinarstvo ide preko 50 odsto, te je ponovio da misli da su oni targetirani, a ne novinari.

Obradović je odbio da odgovori na pitanje nakon izlaganja predsednika POKS-a, a Jovanović je prokomentrisao da je to skretanje s teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari