I levica i desnica traže izbore, ali se oko jednog pitanja ne slažu 1foto FoNet/Aleksandar Levajković

Opozicione stranke ne beže od izbora na svim nivoima, ali se razlikuju stavovi takozvane desnice i levice oko toga kome bi oni išli u prilog.

Desnica okupljena u blok koji čine Dveri, Novi DSS, Zavetnici i POKS osim predsedničkih izbora traže i paralmentarne izbore s jasnim stavom da je vlast posle prihvatanja evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine izgubila legitimitet i da samo smena vlasti može da zaustavi proces priznanja lažne države Kosovo.

Dok u SSP smatraju da su izbori neophodni i zbog sporazuma ali i zbog dubine krize, u DS i Zeleno-levoj koaliciji, iako su za njih spremni, navode da bi vanredni izbori s postojećim izbornim uslovima koristili samo lideru SNS, Aleksandru Vučiću, koji obavlja i funkciju predsedika države, jer bi kupio vreme i odložio donošenje nepopularnih odluka, kao i da Vučić višemesečni zastoj bez parlamenta koristi kako bi preuzeo svu moć.

Boško Obradović, lider Dveri, za Danas kaže da SNS na izborima nije ponudila francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo i za njega niko nije glasao.

– Prihvatanje ovog sporazuma od strane Vučića 27. februara u Briselu je kršenje Ustava. Zato Vučić i Vlada Srbije treba da podnesu ostavke i da ovu novu kosovsku politiku kandiduju prvo na izborima – jasan je Obradović.

I predsednik Novog DSS Miloš Jovanović se zalaže za izbore na svim nivoima „jer je došlo do ozbiljnog pitanja legitimiteta ove vlasti“.

– Mi smo na pragu da prihvatimo secesuju naše južne pokrajine. Sporazum koji je usmeno prihvaćen je jasan i nedvosmislen šta se od Srbije zahteva. Koliko god vlast medijskom propagandom pokušava da zabašuri stvarost, ona je više nego kritična. Nek se ljudi kandiduju sa svojim politikama pa da vidimo kako će Srbija odlučiti – navodi on za Danas.

Na pitanje da li izbori idu u prilog Vučiću jer bi odložili neophodne započete procese, odgovara da nema odlaganja procesa jer je on doveden do kraja.

– Vučić je prihvatio predlog i radi na primeni, a te nebuloze da će primeniti samo što nama odgovara to je laganje i obmana sopstenog naroda i to vređa inteligenciju svih građana. Proces može da se zaustavi samo promenom vlasti – smatra on.

Upitan da li je opozicija dovoljno jaka za to, kaže da je pitanje naroda i građana da li možemo da smognemo snage da katastrofalnu politiku prekinemo i krenemo iz početka po svim pitanjima.

– Srozavanje zemlje je došlo do toga da smo na pragu da prihvatimo kapitulaciju. To ne može da nadomesti nijedna fabrika niti kilometar autoputa. Sve su to dobre stvari, ali je to druga dimenzija i ravan u odnosu na ovo srozavanje – zaključuje on.

Dok liderka Zavetnika Milica Đuređević Stamenkovski pojašanjava da je suštinski razlog njihovih zahteva za raspisivanjem izbora na svim nivoima pravne i političke prirode, jer Vučić nema mandat da prihvati francusko-nemački ultimatum, čiji je svaki član suprotan Ustavu, a u demokratiji je legitimitet presudan.

– On na izborima nije kandidovao „Republiku Kosovo“ kao deo programskih ciljeva SNS. Ruku je položio na Miroslavljevo jevanđelje i Ustav Republike Srbije, a ne nekakavu mapu puta kojom Priština komotno stiže u UNESKO, Interpol, UN, NATO i EU. I to sa pasošem Republike Kosovo koji priznaje i Srbija. Vidimo da SNS zazire i beži od izbora, iako je do nedavno predsednik ove stranke tvrdio da opozicija treba samo da izrazi želju i oni će biti raspisani – podseća ona.

Kako dodaje, „očigledno je vlast u dubokoj političkoj krizi i otuda ne čudi što se Đilasova stranka ovih dana trudi da ostavi utisak da naprednjaci imaju podršku i u opoziciji“.

– Zato se državotvorne snage nalaze na udaru, kako sa jedne, tako i sa druge strane, koje samo još formalno nisu stale u isti stroj. Njihovh naum da sprovedu volju Brisela bez volje građana – ne može proći – tvrdi Đurđević Stamenkovski.

Na drugom politikom polu, lider DS Zoran Lutovac navodi da je prirodno da se opozicija zalaže za vanredne izbore, ali da oni sa postojećim izbornim uslovima jedino koriste Vučiću jer bi kupio određeno vreme i odložio donošenje nepopularnih odluka na koje se, kako je čitava javnost obaveštena, obavezao.

On podseća na to da je jedan od zahteva opozicije razdvajanje lokalnih i parlametarnih izbora, budući da su u poslednjoj deceniji, uz svake lokalne izbore bili organizovani i vanredni parlamentarni.

– To je tipična zloupotreba kojom se služi režim sa ciljem da se kroz centralizovanu propagandu obezbedi veća podrška na lokalnim izborima. Naš stav je da vanredne parlamentarne izbore treba raspisati odmah posle inicijative, rasprave i odluke sadašnjeg parlamenta o tome da li je predsednik Republike prekoračujući svoja ovlašćenja ugrozio interese države i da zbog toga mora biti razrešen ili da podnese ostavku. Takođe, oni ne bi smeli biti u istom terminu kada i redovni lokalni izbori – ukazuje Lutovac za Danas.

A poslanik Zeleno-leve koalicije Radomir Lazović kaže da su uvek spremni za izbore jer pokretu Ne davimo Beograd raste podrška.

– Srbija je nedavno imala izbore posle kojih smo imali višemesečni zastoj u kome nije formiran parlament. Vučić to koristi kako bi protivustavno preuzeo svu moć u svojim rukama. Najviše bi voleo da ne postoji ni parlament ni vlada nego da može poput kralja da sam sve odluke donosi. Njemu smeta čak i ovakva poltronska vlada i ovakav zagušeni parlament – kaže on za Danas.

Kopredsednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta pak smatra da su izbori potrebni, ali da Zapad neće dozvoliti raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora jer im je na vlasti potreban Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, do vanrednih izbora može doći samo pod pritiskom naroda.

– Ako se narod pobuni i izađe na ulicu, izbora će sigurno biti. Mislim da bi bilo veoma važno da se prvo održe izbori za Skupštinu grada Beograda, a zatim i za republički parlament – ocenio je on za agenciju Beta.

Vučić je više puta govorio da će izbora biti ukoliko ih opozicija bude tražila, dok posle „situacije sa SPS-om“ kada je bio ljut jer mu ne priža dovoljno podrške i zapretio izborima, o izlasku na birališta više ne govori.

Stojanović: Šta bi Vučić dobio izborima a da sad nema?

o tome da li su zaista izbori na vidiku, odnosno idu li u prilog Vučiću ili ne, politikolog Boban Stojanović kaže da nije siguran da bi Vučiću sada odgovarali parlamentarni izbori, odnosno ne zna šta bi Vučić dobio izborima što sada nema.

– On ih je spomenuo, stavio na sto, malo zaplašio i svoju stranku i neke druge, ali nisam siguran da mu to odgovara. Prema onome koga i kako napadaju na propagandim medijima se jasno vidi i kome raste rejting u ovom periodu. U ovom trenutku ne vidim da su mu izbori potrebni, posebno jer za godinu dana idu redovni lokalni izbori. Tada mi vanredni izbori izgledaju realnije i zbog partijske organizacije – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari