Nikezić: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom samo će ozvaničiti kolonijalni status Srbije 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić upozorio je danas da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom samo ozvaničiti kolonijalni status Srbije, navodeći da je za prvih pet meseci povećan spoljnotrgovinski deficit sa Kinom na 1,36 milijardi evra, što je 32 odsto više nego prošle godine.

Nikezić je naveo da više od 90 odsto izvoza u Kinu čine jeftine sirovine, poput rude bakra i sečenih stabala, dok Srbija uvozi skupu računarsku, telekomunikacionu i medicinsku opremu, saopštila je SSP.

On je upitao ministra finansija Sinišu Malog koliko će tek Srbija biti na gubitku ako se potpiše taj sporazum, kakav nemaju ni mnogo razvijenije ekonomije, poput EU ili SAD i predložio da se ograniči izvoz ruda, poveća rudna renta, uvede porez na ekstraprofit za njihovu prekomernu ekspolataciju i uvede obaveza prerade rude u Srbiji.

„Samo na taj način možemo promeniti odnos kineskih i drugih stranih investitora prema najvrednijim srpskim resursima, koje imamo obavezu da sačuvamo i za buduće generacije“, ocenio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari