DUSAN NIKEZIĆfoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Čelično prijateljstvo je već decenijama jedna konstanta u odnosima između Kine i iz Srbije, ali u prethodnih 10 godina sve više idemo ka neokolonijalizamu i prema dužničkom ropstvu, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Srbija u Kinu izvozi isključivo jeftine sirovine poput rude bakra ili neobrađenog drveta, a iz Kine uvozimo u mnogo većem obimu i mnogo skuplju opremu, medicinsku, računarsku, telekomunikacionu i taj odnos je iz godine u godinu sve neravnopravniji i zaista podseća na taj jedan neokolonijalni odnos, rekao je Nikezić za TV NovaS.

On je ukazao da je Srbija sa Kinom pre 10 godina imala spoljnotrgovinski deficit oko milijardu evra, a sada je taj spoljnotrgovinski deficit 3,7 milijardi evra, što je ocenio kao značajno nazadovanje „pogotovo što je taj odnos vrlo nepovoljan po Srbiju“.

Nikezić je, kako se ističe u saopštenju SSP, rekao da Srbija sa Evropskom unijom u spoljnoj trgovini ima pokrivenost uvoza izvozom 83%, a sa Kinom imamo samo 23%.

„To znači da nama EU u ukupnom izvozu učestvuju sa 64%, a Kina nam učestvuje sa samo 4%, zato je nama i prirodno, i iz svih drugih razloga mnogo kvalitetniji partner Evropska unija nego što je Kina”, ocenio je Nikezić.

On je rekao da se nedavnom posetom državne delegacije Kini videlo da je sklopljen ne samo Sporazum o slobodnoj trgovini nego i mnogi drugi sporazumi

„Spomenuću sporazum koji možda najbolje odslikava tu računicu, a tiče se izgradnje saobraćajnice autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brze saobraćajnice Bački breg-Nakovo. Ta dva projekta su do pre samo par godina vredela milijardu evra, ove nedelje je potpisano sa građevinskim firmama da se zadržimo i platimo ih četiri milijarde evra, znači četiri puta više. Imamo situaciju da u vojvođanskoj ravnici plaćamo brzu saobraćajnicu i autoput preko 13 miliona evra, a Hrvati su izgradili autoput od Zagreba do Splita za tri puta manju cenu“, naveo je Nikezić.

On je ukazao da za Srbiju „takva saradnja uopšte nema nikakvog benefita jer te projekte će graditi kineske firme.

„Zadužićemo se po nepovoljnim uslovima kod kineske države za njihovu realizaciju, radiće kineski radnici“, naveo je Nikezić.

On je pomenuo i projekat izgradnje kanalizacij, ističući da je pre tri godine EU donela program pomoći Zapadnom Balkanu od devet milijardi evra u kojoj najznačajniju stavku je predstavljalo ulaganje u zaštitu životne sredine, otpadne vode, kanalizaciju, a namenila je značajna sredstva i za Srbiju.

„Umesto da taj zaista veliki i važan projekat za Srbiju, ugovorimo sa Evropskom unijom koja daje 80% bespovratnih sredstava i kada bi bio organizovan tender, koštalo bi dve milijarde, znači platili bi ih 300 miliona. Mi smo odmah nakon što je to EU objavila, govorili: Bez tendera sa kineskom kompanijom za isti posao 3,2 milijarde evra. Vi sad pogledajte na kolikom gubitku je Srbija, da ne govorim da je i ta tehnologija koju Kinezi primenjuju prethodna generacija u odnosu na projekte koje radi EU”, istakao je Nikezić.

Aktuelna vlast, po njegovoj oceni,formalno nije odustala od Evropske unije, ali mnogo toga što radi je to da se Srbija sve više udaljava od EU i od normalnog života.

„Ono čemu Srbija prirodno mora da teži i ono što mora da bude naše opredeljenje i za šta se vrlo jasno opredelila Stranka slobode i pravde je pravac Evrope i da što pre uđemo u Evropsku uniju. To je jedan najelegantniji način i da se izvučemo iz ovako štetnog sporazuma kao što je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji neće doneti ništa dobro Srbiji“ zaključio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari