Nikola Ljuca: Veći deo opozicije nema političko mišljenje 1

Član sam Liberalno-demokratske partije od njenog osnivanja.

U prvim godinama svog angažmana bio sam na nekoliko međunarodnih programa za mlade političare kao predstavnik LDP-a. Međutim, moja posvećenost filmu je zauzela prvo mesto i nekoliko godina nisam učestvovao u aktivnostima. Sadašnja politička situacija, naročito nepostojanje političkog mišljenja kod većeg dela opozicije, kao i promena u samom LDP-u me je naterala da se vratim i kandidujem, kaže u razgovoru za Danas Nikola LJuca, filmski reditelj i kandidat na listi Liberalno demokratske partije na beogradskim izborima.

* Na koji način Vi učestvujete u kampanji?

– Moj angažman u kampanji je oko kreativnog dela komunikacije sa javnošću i razvijanja strategija kulturne politike. To su moje dve primarne oblasti i one u kojima se osećam sigurno da mogu nešto da doprinesem.

* Kako ocenjujete aktuelno stanje u kulturi, uključujući umetničku scenu Beograda?

– Umetnička scena Beograda mora da shvati da država njima (nama) ništa ne duguje. S druge strane, država mora da prestane da tretira nezavisne umetnike kao tehnološki višak. Mislim da sa obe strane postoji nerazumevanje političkog trenutka u kome živimo. Reforma kulture mora da se pokrene u nekoliko segmenata. Projektno finansiranje i gradski konkursi moraju da odgovaraju vremenu, a ne formi, kojom se jednom godišnje održava iluzija transparentnosti. U isto vreme, mora da se otvori tema vaninstitucionalne umetnosti, kojom bi se sprečilo posmatranje nezavisne kulturne scene kao svojevrsne „tezge“.

* Izjavili ste povodom izložbe SNS-a „Necenzurisane laži“ da je to „poražavajuće igranje slobodom medija i cenzurom“. Kako gledate na medijsku situaciju danas, naročito u kontekstu kampanje za beogradske izbore?

– Sve ovo što nam se dešava sa medijima je samo steroidno pojačana situacija koju je Dragan Đilas napravio za vreme svog mandata. Korenje problema je duboko i mora da se gleda drugim očima da bi se razumeo mehanizam cenzure i autocenzure, što je jako teško kada ti je egzistencija ugrožena.

* Kako komentarišete to što su pojedine poznate ličnosti poput Aje Jung kandidati na listi SNS-a na ovim izborima?

– Ne vidim tu ništa novo i neobično. Ambicioznost i politička vlast su uvek išli ruku pod ruku, na isti način na koji se udružuju lažni disidenti i učmali deo opozicije. LJudi treba da se okupljaju zarad istih ideja, stavova i politika, što su reči koje se retko čuju u ovoj izbornoj kampanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari