Nikola Lunić: Rusija vodi hibridni rat protiv Srbije, razmisliti o nacionalizaciji NIS-a 1Foto: Shutterstock/Vladirina32

Nikola Lunić, izvršni direktor nezavisnog istraživačkog centra iz Beograda, Saveta za strateške politike, izjavio je da „Rusi vode dugogodišnji hibridni rat protiv Srbije“.

„Bezbednosne službe bi trebalo da se pozabave agresivnim i neprijateljskim delovanjem ruskih službi u Srbiji“, rekao je Lunić u dokumentarnom filmu „Kese nam NISu sestre“, u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), danas prikazanog u prostorijama tog novinarskog udruženja.

Lunić je kazao da Rusi iz profita Naftne industrije Srbije (NIS) mogu finansirati „pseudoanalitičare, kvazimedije“ koji rade u interesu Rusije, a ne Srbije.

„Mi moramo voditi računa o interesu Srbije i odavno je došlo vreme da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Takođe, trebalo bi se razmišljati o nacionalizaciji NIS-a“, ocenio je Lunić.

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani rekao je da zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, preti opasnost da će, ako se opet spusti „gvozdena zavesa“, Srbiji ostati „sa one strane zavese“ zajedno s Rusijom i Belorusijom.

„Politički smo se vezali za pogrešnu stranu koja će nas sa sobom povući u ambis, ako Vučić i njegov režim ne smognu snage da prestanu s glupostima spoljne politike na četiri stolice koja, istine radi, nije Vučićeva već (nekadašnji predsednik Srbije Boris) Tadićeva izmišljotina“, kazao je Kostreš.

On je ocenio da je Srbija zbog druge Tadićeve pobede i drugog Tadićevog mandata na mestu predsednika Srbije (2008-2012) poklonila NIS za 400 miliona evra, što je „minimalno desetostruko manje od stvarne vrednosti kompanije“. NIS je prodat ruskom Gaspromnjeftu 2008. godine.

„To je bila katastrofalna greška. Srbija nije energetski stabilna, nije energetski efikasna, a niti je sačuvala Kosovo što je navodno bio razlog za prodaju NIS-a Rusima“, rekao je Kostreš.

On je rekao da građani Srbije ne znaju „ko su ljudi koji rade u NIS-u, a ruski su državljani“, ne znaju ko je sve na njihovom platnom spisku, šta se dešava unutar te zgrade.

„Mi imamo ozbiljnu rusku špijunsku mrežu ovde u Srbiji“, ocenio je Kostreš.

Po njegovim rečima, Rusiji ne odgovara potpisivanje sporazuma Srbije s Kosovom.

„Kada Srbija bude ekonomski, energetski i bezbednosno nezavisna od Rusa, onda će moći lakše da se dogovori s Kosovom. Rusima odgovara zamrznuti konflikt. Rusi bez konflikta na Zapadnom Balkanu, koji proizvodi Srbija, više nemaju nikakvog uticaja“, naveo je Kostreš.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov je rekao da Srbija mora da razdvoji svoju energetsku perspektivu od ruskih odluka.

„Priče za malu decu su da bi Putin i Rusija mogli imati neko razumevanje za srpske interese“, kazao je Boarov.

Nevladine organizacije Gong iz Zagreba i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada promovisali su danas u Novom Sadu dva dokumentarna filma o energetskom uticaju Rusije u Hrvatskoj i Srbiji.

Gong je snimio dokumentarac Silvane Menđušić „Svaka igra, svaka dobiva“, a NDNV je snimio dokumentarac Darka Špera „Kese nam NISu sestre“.

Rečeno je da su ti filmovi rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, a prati ih publikacija „Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama“.

Ti dokumentarni filmovi su proizvod dugogodišnje saradnje Gonga i NDNV-a koji su ranije sproveli jednu analizu stranih uticaja u energetskom sektoru, te  uz podršku američke fondacije NED snimili dokumentarne filmove „Gospodari plina“ i „Ide gas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari