Nikolić i Čepurin o novim vidovima saradnje 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom konstatovao da je prijateljstvo dva naroda i dve države intenzivno i iskreno, ali da ekonomski odnosi ne prate takav trend, saopštila je danas Služba za odnose sa medijima predsednika republike.

Iako se Rusija nalazi na trećem mestu ekonomskih partnera Srbije, to nije dovoljno i potrebno je naći nove mehanizme saradnje, podvukao je predsednik Srbije.

Predsednik je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do intenziviranja rada na projektima u oblasti visokih tehnologija, proizvodnje poljoprivrednih mašina, automobila. Istovremeno, postoje i oblasti u kojima tek treba uspostaviti saradnju, kao što je poljoprivreda, farmaceutska industrija i medicina.

„Potrebno je zajednički proizvoditi i izvoziti u treće zemlje. To može doneti značajan rast robne razmene, mnogo novih radnih mesta u Srbiji“, naglasio je predsednik Srbije.

Ambasador Aleksandar Čepurin se zahvalio predsedniku Nikoliću na velikom doprinosu na produbljivanju saradnje Srbije i Rusije.

Odnos Rusije prema Srbiji, naglasio je Čepurin, ostaje nepromenjen, a to je da se ne meša u unutrašnju politiku i podržava mir i stabilnost u regionu. Kada je reč o regionu, podvukao je ambasador Čepurin, u političkom smislu potrebno je sve rešavati dijalogom, na miran način.

„U tom smislu, mešanje dovodi do najnegativnijih mogućih posledica i Rusija u tome ne učestvuje“, istakao je Čepurin. On je istakao da je ruska strana predložila da predsednik odredi termin posete Rusiji i preneo nameru da predsednik Tomislav Nikolić tokom posete bude odlikovan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari