Predsednik Republike Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić su u stalnoj komunikaciji i među njima nema neslaganja, izjavio je Ivan Mrkić, spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije, u razgovoru za Danas.

„Učešće Srbije na inauguraciji ukrajinskog predsednika bilo je primećeno i naišlo je na dobar prijem novih vlasti, a sam predsednik Porošenko je u svojim porukama za mog predsednika to najjasnije demonstrirao. Srbija će snažno učestvovati u svemu što je promocija mira, odnosno stabilizacija situacije i otklanjanje krize. Učinićemo sve s predsedavajućim OEBS-a Švajcarskom da se u Ukrajini dođe do rešenja i prekine krvoproliće i da Ukrajina bude zemlja razvoja, most između Evroazije i Evrope“, istakao je Mrkić. On je u Bernu prisustvovao otvaranju konferencije posvećene braniteljima ljudskih prava, a prethodno je u Kijevu prisustvovao inauguraciji novog ukrajinskog predsednika.

Da li je vaš boravak u Kijevu stvorio neke probleme s Rusijom?

– Ne, ne… Mi apsolutno ništa ne krijemo šta radimo. Sve svoje namere saopštavamo unapred prijateljima. Naravno, mi donosimo odluke i promišljamo šta je najbolje za našu zemlju i narod, i tako i postupamo. Ne događa se ništa što bi se moglo zvati zameranjem ili mrzovoljama prema nama.

Stiče se utisak da vlada i Vučić vode jednu, a predsednik Nikolić drugu spoljnu politiku?

– Mislim da je to neki mentalni sklop koji nas tera da priželjkujemo raskole, a kada ih nema, da ih pravimo. U državnom vrhu toga nema. Državni vrh je jedinstven i zemlja ne bi bila uspešno vođena da to nije istina. Dakle, postoji konvergencija i svako ima svoja ustavna ovlašćenja i okvire za svoje delovanje. Mislim da se radi o poštovanju svega navedenog.

Kako objašnjavate to što predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko dolazi u posetu Srbiji? Brisel o tome ima negativan stav.

– Bio sam sa predsednikom kad je posetio Minsk. Imajte u vidu da je predsednik prošle godine tamo otišao iz Brisela, pravo sa susreta sa Ketrin Ešton. EU je od početka znala da mi idemo tamo i kakav odnos imamo sa Belorusijom. Mi ništa nismo krili, nama je cilj da sa Belorusijom razvijamo najbolje odnose, pogotovo u privrednom delu. Ne radi se ni o kakvim promenama politike Srbije, niti o promeni strateških opredeljenja. To su besmislice… O poseti Minsku smo se dogovarali sa Briselom i odgovarajućim institucijama EU. Nije predsednik Nikolić pozvao Lukašenka a da to neko nije znao. Svi su bili u toku. Sad, što je to koincidiralo sa posetom predsednika vlade Berlinu, čista je slučajnost…

Hoćete da kažete da neće biti nikakvih posledica po Srbiju u odnosima sa EU zbog posete Lukašenka?

– Apsolutno ne! Na inauguraciji Porošenka sedeli su Bajden i Lukašenko u prvom redu. Dva mesta su ih razdvajala. Lukašenko je dobio najveći aplauz u ukrajinskoj skupštini. Naša saradnja sa Belorusijom ne može nikome da šteti. Takođe, jako nam je bitno što naš premijer odlazi u Berlin i nadamo se najboljem rezultatu. Svakako mnogo znači što je kancelarka Merkel pozvala našeg premijera u posetu.

Očekujete li neka uslovljavanja Srbije u Berlinu?

– Ne verujem. Ne vidim u kom pravcu i smislu mogu biti uslovljavanja. Mi ne radimo nešto što bi se moglo nazvati suprotnim od onog što je očekivano na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari