Nikolić: Izetbegović ne predstavlja sve građane BiH 1Foto:Fonet/Stevan FIlipović

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik priredio je danas u Banjaluci svečani prijem povodom Dana Republike u Administrativnom centru Vlade RS, kojem prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pozdravljajući zvanice, Dodik je rekao da Srpska ne radinikom iz inata. „Želim da svi ovde živimo u miru. Svi smo ovde da bismopokazali da smo jedinstveni. Jedinstveno smo okupljeni oko ideje koja se zove Republika Srpska. Srbi na ovom prostoru znaju da nemaju slobodu, ako nemaju državu“, poručio je Dodik.

On je ukazao da RS danas slavi svoj rođendan. „Ponosan sam na činjenicu da pripadam narodu koji nije odustao i kad se stradavalo“, izjavio je Dodik. Danas moramo da kažemo šta su naši nacionalni ciljevi, rekao je Dodik i ponovio je da oni nisu upereni ni protiv koga.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da nije bilo dileme da li će da dođe na proslavu Dana RS. Nikolić je izjavio da je RS danas multietnička država. Ovo je veliki dan za sve nas i pokazuje našu volju i odlučnost, poručio je i ocenio da su Srbi s obe strane Drine jedan narod i da se tako osećaju i tako žive.

Nikolić je dodao da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović umislio da je predstavnik svih građana BiH. „Treba pronaći ono što nas spaja, a ne razdvaja. Srpska je rekla na referendumu da hoće da slavi svoj dan“, rekao je predsednik Srbije.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da svi u BiH treba da shvate da je Dan RS njenom narodu bitan i izrazio zadovoljstvo kako je prošlo obeležavanje Dana
Republike. On je posle prijema rekao novinarima da su oni koji su osporavali Dan RS napravili sebi kontrauslugu. „Nas su ‘naterali’ da damo još veći značaj današnjem danu“, rekao je Ivanić.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku jer obeležava 25 godina postojanja, izražavajući nadu da će u narednom periodu srpski narod imati mir i prosperitet. Princ Aleksandar je čestitao predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske, opoziciji i svim građanima Dan Republike Srpske.

On je napomenuo da je srpski narod teško živeo, te izrazio nadu da sledi bolji život za sve. „Nadam se da ćete imati mir i prosperitet, te da će doći mnogi investitori kako bi se počelo normalno živeti na ovim prostorima“, rekao je Karađorđević novinarima nakon prijema povodom Dana Republike u Administartivnom centru Vlade Republike Srpske.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je danas da se bez potrebe dižu tenzije oko obeležavanja Dana Republike Srpske (RS). Na pitanje o učešću, Čović je rekao da on lično nije dobio poziv na proslavu Dana RS.

Čović, koji je i predsednik HDZ BiH, ocenio je da su u protekloj godini preteran značaj i pažnja dati referendumu u RS, što se sada dešava sa obeležavanjem Dana Republike, a pažnja je potpuno skrenuta sa osnovne problematike – funkcionisanja BiH.

Govoreći o angažovanju Oružanih snaga u proslavi Dana Srpske, Čović je rekao da su na prijemu, koji je pre par dana organizovao predsedavajući Mladen Ivanić sva tri člana Predsedništva BiH razmotrili to pitanje i da se nisu saglasili. Kako je rekao Čović, Ivaniću kao predsedavajućem Predsedništva BiH pripada mogućnost da „ima deo Oružanih snaga BiH u funkciji praćenja rada predsedavajućeg Predsedništva“ i on je tu mogućnost iskoristio.

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine moraju za to da odgovaraju, sa svoje strane su istakli u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uoči današnje proslave Dana RS, 9. januara u Banjaluci, prenosi Avaz.ba. Poručili su: „Ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava“.

„Sjedinjene Države podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom“, stav je Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Naglasili su da je „neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave“. „Ujedinjenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u 2005. godini predstavlja jednu od najvažnijih i najuspešnijih reformi koje je BiH poduzela nakon Dejtona, i dokaz je što ljudi u BiH mogu ostvariti kada rade zajedno. Pozivamo sve strane da demonstriraju odgovorno vođstvo, suzdrže se od zaoštrene retorike i poštuju lanac zapovedanja u OSBiH“, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Nikolić: Izetbegović ne predstavlja sve građane BiH 2

Foto: Fonet/AP

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je ranije danas da je Republika Srpska primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko neće zadržati u Bosni i Hercegovini.

Pošto su ta ovlašćenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja, rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

On je podsetio da se danas proslavlja 25 godina RS, što govori da je Srpska uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma, „koji je protkan i delovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda“, prenosi RTRS.

Patrijarh srpski Irinej služio je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Patrijarha je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekao veliki broj vernika.

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, te ostali zvaničnici i mnogobrojni vernici. Uprava parohije banjalučke pozvala je ranije vernike, sveštenstvo i monaštvo sa prisustvom, pažnjom i ljubavlju dočekaju patrijarha srpskog Irineja i da molitveno učestvuju u Svetoj liturgiji.

Patrijarh Irinej, koji je sinoć stigao u Banjaluku, poručio je da je Republika Srpska srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala, već je delo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima. Srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Hristovog Rođenja – Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

Republika Srpska obeležava 9. januar kao Dan Republike. Povodom 25 godina od nastanka, danas je održan svečani defile, sa bogatim kulturno-umetničkim programom, a nakon toga je usledila i svečana akademija u sportskoj dvorani Borik. Svečanostima povodom Dana Republike prisustvovao je i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i ministri u Vladi Srbije.

Proslavu Dana Srpske obezbeđivalo je više od hiljadu policajaca. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je jutros sve građane Srpske da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Položaj i ovlašćenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Srpske Dan Republike, istakavši da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade. „Vama, Vladi Republike Srpske i narodu Republike Srpske želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini“, naveo je Vučić u pismu Dodiku.

On je poželio Republici Srpskoj „postojanost i dugovečnost“, prenela je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. „U Srbiji ćete, gospodine predsjedniče, uvek i zauvek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari