Predsednik Tomislav Nikolić, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija juče u Njujorku, poručio je da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore dve strane na najvišem političkom nivou.


„Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije“, poručio je predsednik Srbije na plenarnom zasedanju GS UN.

Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova žive bolje, ali i da neće pregovarati o sprovođenju kosovske nezavisnosti.

„Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada (u Briselu), mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima“, smatra Nikolić.

On je rekao i da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica EU i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom. „Do sada smo učinili dosta toga na sprovođenju reformi, borbe protiv kriminala i korupcije, usaglašavanju zakona sa propisima EU. Srbija je u tom smislu učinila čak i više od zemalja koje su već članice Unije“, kazao je srpski predsednik.

Kako su javile novinske agencije, pored obraćanja u GS UN, Nikolić je juče imao više bilateralnih susreta, a u ponedeljak je razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i, nakratko, s predsednikom SAD Barakom Obamom.

Ovim 67. zasedanjem GS UN predsedava bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u svojstvu predstavnika Srbije. Na jučerašnjem otvaranju plenarne debate Jeremić je poručio da „rešenje međunarodnih sporova može biti legitimno samo ukoliko se države odreknu jednostranih poteza i trajno ako se njegove odredbe dobrovoljno prihvate i sprovode u dobroj veri“. Jeremić je rekao i da je „jačanje poštovanja jednakosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN važno za obezbeđenje međunarodnog mira i stabilnosti“.

Eštonova s Tačijem

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je, posle razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da pred Beogradom i Prištinom stoje teške odluke, ali da dijalog što pre treba nastaviti. „Visoka predstavnica i kosovski premijer Tači su nastavili konsultacije o dijalogu između Beograda i Prištine“, piše u saopštenju sa sastanka održanog na marginama GS UN u Njujorku. Oni su razgovarali i o napretku Kosova na evropskom putu i izrazili očekivanje da će Studija o izvodljivosti za Kosovo biti usvojena 10. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari