Nikolić se vraća u Bajčetinu? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Po isteku mandata predsednika Srbije 31. maja, Tomislav Nikolić, odlazeći predsednik države, iseliće se iz Vladine vile u Užičkoj 23, u koju se uselio avgusta 2012. godine.

„Predsednik Srbije i do sada je postupao po Ustavu i važećim zakonima i to će činiti i ubuduće. Pridržavaće se zakona i kada je u pitanju rezidencija u kojoj trenutno živi. To uopšte nije tema o kojoj treba raspravljati“, rečeno je Danasu u kabinetu odlazećeg predsednika Srbije. Nikolićevi saradnici negiraju i medijske spekulacije da je uslov Nikolića da odustane od kandidature za predsednika Srbije bio zahtev da se ne seli iz vile u Užičkoj 23 na Dedinju koja ima 800 kvadratnih metara.

Predsednik Nikolić nije juče odgovorio na naše pitanje gde će se useliti nakon odlaska sa Dedinja, budući da prema najnovijim podacima koje je prijavio Agenciji za borbu on više nema polovinu petosobnog stana na Novom Beogradu, u kome je živeo dok nije stupio na dužnost šefa države. U poslednjih godinu dana on je ostao i bez ušteđevine. Odlazeći predsednik nije odgovorio na pitanje ni da li će se vratiti u rodnu kuću u Bajčetini (mada se ni ona ne spominje u izveštaju Agencije), kako mnogi spekulišu, ili će možda kao budući savetnik predsednika Srbije za Rusiju i Kinu, kako se spekuliše, nastojati da ostane na Dedinju, u nekom od Vladinih rezidencijalnih prostora.

U rezidenciju na Dedinju Nikolić se uselio avgusta 2012. godine, tri meseca po preuzimanju funkcije šefa države. Mediji su tada pisali da Toma i njegova supruga Dragica u kompletno nameštenu vilu nisu uneli nijedan komad nameštaja, ali da su, osim ličnih stvari, knjiga, suvenira i fotografija, sa sobom doneli i ikone svetaca Dimitrija i Petra, koje porodica Nikolić slavi. U Užičku 23 Nikolići su doneli i dečje igračke kojima će se njihovi unuci igrati kada dođu u posetu. Odlazeći predsednik Srbije vilu u Užičkoj koristio je pet godina kao radni i stambeni prostor, dok je bivši predsednik Boris Tadić tu istu vilu koristio samo za prijeme i sastanke koji nisu bili protokolarne prirode. Tadić je za stanovanje u vreme dok je bio šef države koristio vilu u Lackovićevoj 10. Ta vila, koja se nalazi sa donje strane Užičke 23 i sa kojom je povezana parkovskom površinom, sada je prazna.

Pre Tadića, vilu u Užičkoj 23 koristili su i v. d. predsednika Srbije Nataša Mićić i bivši predsednik Milan Milutinović. Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević međutim vilu „Mir“ koristio je kao rezidenciju i baš tu je i uhapšen poslednjih dana marta 2001. godine. U vilu „Mir“ Milošević se uselio 1999. godine, pošto je NATO bombardovao njegovo tadašnje prebivalište u Užičkoj 15. Iako mu je bila namenjena, bivši predsednik SRJ Zoran Lilić nikada se nije uselio u vilu „Mir“.

Rok za iseljenje predsednika Srbije iz zvanične rezidencije nije precizno definisan nijednim pravnim aktom, a s obzirom da se među pravima koja mu sleduju i po isteku mandata ne nalazi mogućnost korišćenja rezidencijalnog objekta, nameće se zaključak da predsednik treba da se iseli iz vile u Užičkoj 23 po prestanku obavljanja funkcije.

Naime, Zakon o predsedniku predviđa samo da rezidencijalni prostor, protokolarne i objekte za boravak predsednika Republike određuje Vlada pošto pribavi saglasnost predsednika Republike, ali ne navodi i pod kojim uslovima predsednik napušta ove objekte.

Uredbom o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije koja je doneta na osnovu Zakona o javnoj svojini i Zakona o Vladi, precizirano je o kom se objektu radi, pa je određeno da je zgrada u Ulici Užička broj 23 rezidencija predsednika Republike Srbije, i po isteku mandata moći će da koristi pojedine beneficije, određene Zakonom o posebnim pravima i dužnostima predsednika Republike, ali među njima se ne nalazi i pravo na stanovanje u nekom od objekata za potrebe reprezentacije Republike Srbije.

Nikoliću 80 odsto predsedničke plate

Prema Zakonu o predsedniku Srbije, bivši predsednik ima pravo na mesečno primanje u iznosu od 80 odsto od plate predsednika Republike, najduže dok ne ispuni uslove za penziju po propisima. Nikolić ove godine, kako je sam isticao, stiče pravo na penziju, a ukoliko mu penzija bude manja od 80 odsto od predsedničke plate, mesečno će primati razliku do te sume. Bivši predsednik Republike imaće pravo na kancelarijski prostor, na savetnika, sekretara i pravo na službeni automobil s vozačem na onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat predsednika Republike. Osim toga imaće pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade. Imaće pravo na diplomatski pasoš i pristup arhivama iz vremena dok je bio predsednik Republike.

Nikolićev stan prazan

Nikolić je stan od 194 kvadratna metra kupio pre par godina, dok je bio predsednik Srpske napredne stranke i poslanik u parlamentu Srbije. Platio ga je čak 390.000 evra. On je tada objasnio da je stambeno pitanje rešio prodajom manjeg stana i kreditom od 200.000 evra kod Hipo banke, ali je time zaintrigirao javnost koja se pitala kako finansijski izdržava rate, s obzirom na to da je u tom trenutku imao 58 godina, a prema uslovima kreditiranja, poslednja rata morala bi biti isplaćena do 65. godine korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari