Niš: Na republičkim, gradskim i opštinskim izborima može da glasa 231.134 birača 1Niš ilustracija Foto: FoNet/ Konstatin Kamenov

U Nišu će danas na 176 biračkih mesta moći da glasa 231.134 birača na parlamentarnim i gradskim, kao i izborima za odbornike pet Gradskih opština.

Građani će imati mogućnost da glasaju za 16 izbornih lista sa kandidatima za poslanike Narodne skupštine Srbije.

Oni će, takođe, moći da glasaju i za 16 izbornih lista sa kandidatima za odbornike Skupštine grada.

U zavisnosti od prebivališta, imaće mogućnost da glasaju i za 13 izbornih lista sa kandidatima za odbornike Skupštine Gradske opštine Medijana, za 12 lista sa odborničkim kandidatima u opštini Palilula, za 11 lista sa odborničkim kandidatima u opštini Pantelej, za osam lista sa odborničkim kandidatima u opštini Crveni Krst i za osam izbornih lista sa odborničkim kandidatima Skupštine Gradske opštine Niška Banja.

Glasanje traje od 7 do 20 časova.

Izlazak na izbore i glasanje su zakonsko pravo, a ne dužnost građana.

Deo opozicionih stranaka, pre svega okupljenih u Savezu za Srbiju, bojkotuje ove izbore, uz obrazloženje da za njihovo održavanje ne postoje elementarni demokratski i fer uslovi.

U Gradskim i opštinskim izbornim komisijama u Nišu kazali su da je “sve spremno za održavanje izbora”, uključujući i primenu mera zaštite koje je predvideo Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19.

Građani koji su zbog bolesti, starosti i drugih opravdanih razloga sprečeni da dođu na glasanje, mogu  da se prijave danas do 11 sati predsedniku biračkog odbora da će glasati van biračkog mesta. 

Oni se mogu prijaviti i na brojeve telefona koji se mogu naći na veb- sajtovima Grada Niša i pet Gradskih opština, u segmentu u kojem su informacije o izborima 2020. i radu izbornih komisija.

Građani koji su u kućnoj izolaciji zbog potvrđene ili suspektne inficiranosti korona virusom neće moći da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari