Niš: Protest sutra uveče po 13. put 1Foto: Z. Miladinović

„Protest protiv diktature“ biće održan sutra uveče, po 13. put, a nakon trodnevne pauze zbog uskršnjih praznika.

Prema dosadašnjim najavama, protest će početi u 18 časova na centralnom Tgru Kralja Milana, a studenti i građani kasnije će ići u protesnu šetnju. Još uvek nije saopšteno da li će protest biti radikalizovan tako što će se blokirati neke institucije ili saobračajnice.

Inicijatori su najavili da će ove sedmice, u okviru protesta, biti organizovana i javna debata, na koju su pozvani građani, sindikati i udruženja kako bi izneli svoje predloge za konačnu „listu lokalnih zahteva“, koja je inače pročitana na 11. protesnom okupljanju, poslednjem pred prazničnu pauzu. Na početnoj listi lokalnih zahteva dominiraju antikorupcijski zahtevi, zatim oni za unapređenje ekonomije i prava radnika, kao i komunalni-izmeštanje prige iz centra grada i izgradnja azila za ulične životinje.

Studenti i građani Niša su, inače, na nekima od predhodnih protesta već „aklamacijom“ prihvatili osnovne i proširene zahteve, koje su predhodno definisali studenti u Beogradu i Novom Sadu. Oni traže kompletnu smenu političke elite na čelu sa Vučićem, fer i slobodne izbore, slobodu medija, departizaciju, decentralizaciju, promenu prioriteta socijalne i ekonomske politike, poboljšanje statusa i zaštitu prava i radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva, kao i potpuno budžetsko finansiranje školstva i zdravstva koje mora biti svima dostupno. Zahtevaju, takođe, razrešenje predsednice Skupštine Maje Gojković, smenu članova RIK-a, REM-a i rukovodstva RTS-a, kao i reviziju biračkog spiska.

Protesti u Nišu počeli su 3.aprila, a u njima osim studenata,koji su na čelu kolone, učestvuje i procentualno veliki broj građana, među kojima i izvestan broj univerzitretskih profesora, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara, ratnih vojnih rezervista i radnika propalih društvenih preduzeća kojima država duguje zarade . Okupljanja su isprovocirana „neregularnostima“ na predsedičkim izborima, na kojima je kandidat vlasti Vučić institucionalno, finansijski i medijski favorzovan. Protesti nemaju formalnog organizatora, a studenti kažu da iza njih ne stoji nijedna stranka ili predsednički kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari