"Niške televizije će odgovarati zbog širenja laži i mržnje prema opoziciji, pa i kroz film Informera": Poslanica Tamara Milenković- Kerković "obećala građanima Niša" 1Tamara Milenković- Kerković: Foto Dveri

Narodna poslanica i potpredsednica Dveri Tamara Milenković- Kerković oštro je protestvovala zbog „targetiranja, crtanja mete, širenja govora mržnje, najgorih uvreda i laži“ protiv opozicije na svim privatnim televizijama u Nišu, kao i zbog njihovog potpunog zatvaranja za opozicione stranke u predizbornoj kampanji, najavljujući da će „zbog takvog kršenja zakona“ nakon promene vlasti odgovarati, a ogroman novac koji su dobile preko medijskih konkursa iz gradskog budžeta „morati da vrate, sa kamatom“.

Tamara Milenković- Kerković je između ostalog kazala da su sve tri privatne televizije- Zona plus, „Bela mi“ i Niška televizija (NTV), u predizbornom programu emitovale kratki dokumentarni film „Tajkunske rukoveti“, u produkciji TV Informer, koji je nazvala „sramnim“ i „otrovnim“, precizirajući da se u njemu „targetiraju opozicione stranke i iznose najgore uvrede i laži o opozicionim liderima, kako nacionalnog tako i prozapadnog bloka“.

Prema dostupnim podacima, za poslednjih osam godina, koliko traje budžetsko sufinansiranje medijskih projekata, niški mediji su od građana dobili skoro šest miliona evra, a oko 70 odsto od tog iznosa mediji porodice Radomirović, koja je između ostalog vlasnik Televizije „Bela mi“ i suvlasnik NTV, i Televizija Zona plus, čiji je vlasnik sin ministra policije i funkcionera SNS Bratislava Gašića.

„Ovo nisu mediji već trovači javnog prostora i zato će se nakon promene vlasti u Nišu preispitati svaka dodeljena državna pomoć tokom osam godina koliko traje sufinansiranje, a u kome su novcem građana Niša finansirane ove medijske fabrike laži i govora mržnje. Za kršenje zakona i neosnovano obogaćenje svojih vlasnika će odgovarati svi, počev od Pinka i Informera, pa do TV Belami i TV Zona, svi koji su širili laži i mržnju i crtali mete političkim protivnicima SNS-a i njihove pogubne politike. A novac koji su dobili za „sufinansiranje medijskih sadržaja“ a ti su sadržaji čista mržnja i laž, taj će novac vratiti sa kamatom. Tada će biti para i za bolnice i za porodilišta i za besplatne udžbenike „, rekla je Milenković- Kerković, dodajući da to „obećava građanima Niša“ u svoje i u ime koalicije „Nacionalno okupljanje- državotvorna snaga“.

"Niške televizije će odgovarati zbog širenja laži i mržnje prema opoziciji, pa i kroz film Informera": Poslanica Tamara Milenković- Kerković "obećala građanima Niša" 2
Tamara Milenković- Kerković: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Narodna poslanica, koja je na osmom mestu na izbornoj listi te koalicije, koju čine Dveri i Zavetnici, za parlamentarne izbore 17. decembra, naglasila je da na ovim niškim televizijama tokom aktuelne kampanje, kao ni tokom kampanje za izbore održane u aprilu 2022, niti jedan predstavnik opozicionih stranaka „nije dobio poziv ni za kakvo gostovanje, diskusiju ili debatu“.

Nijedna od ovih televizija u proteklih šest godina „nisu prenele ijedno od više stotina saopštenja i konferencija za novinare koje je sama ili sa Gradskom organizacijom Dveri Niš organizovala“, a ona tokom svog mandata koji traje godinu i po dana nijednom nije dobila poziv za gostovanje, iako je proglašena za najaktivnijeg poslanika sa juga Srbije.

Milenković- Kerković je ocenila da se ove televizije tako ponašaju i krše medijske i druge zakone jer „režim SNS-a a i niška vlast dobro znaju da su mediji njihovo najjače oružje protiv pobune opljačkanih, ucenjenih i siromašnih građana, kao i da će na izborima 17. decembra Nišlije masovno reći šta misle o vlasti SNS“.

Ona je podsetila da je protiv Televizije „Bela mi“, njenog vlasnika Vidosava Radomirovića i novinarke Milene Vidojković, kao autorke emisije „Milenino ćoše“, podnela prijavu zbog govora mržnje Regulatornom telu za elektronske medije još u februaru ove godine.

"Niške televizije će odgovarati zbog širenja laži i mržnje prema opoziciji, pa i kroz film Informera": Poslanica Tamara Milenković- Kerković "obećala građanima Niša" 3
Vidosav Radomirović: Media i reform centar

„REM je postupak pokrenuo tek 15. maja, i to pod pritiskom dva masakra u kojima je provala nasilja na ulice izvela stotine hiljada ljudi. O okončanju postupka REM-a protiv televizije ’Bela mi‘ nemam nikakve informacije do danas“, rekla je ona.

Tada su prijave REM-u istim povodom najavili i poslanici Đorđe Stanković (Narodna stranka) i Jelena Milošević (Stranka slobode i pravde), svako ponaosob.

Oni su prilog u jutarnjem programu, u okviru segmenta „Milenino ćoše“, u kojem su komentarisani incidenti na sednici Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, a na kojoj je govorio predsednik Aleksandar Vučić, označili kao „pinkovsku“ propagandu, govor mržnje i „crtanje mete na čelu političkim protivnicima SNS-a“.

Prema njihovoj oceni, on predstavlja i „fabrikovanje istine, huškanje i hajku iz najgorih vremena devedesetih“.

Autorka priloga Vidojković je u njemu navela da opozicioni poslanici Vučića nisu ni slušali već im je „juriš bio ključna stvar, kako bi ostvarili svoj cilj“, poručujući da će to „malo teže ići, jer Vučić ipak nije Milošević“.

Pozivajući se na svoju „nepismenu babu“, ona je dodala da onaj ko ogovara nekog iz svoje kuće, a Srbija je naša kuća, nikada „nije čovek“, već „izrod familije“ i „bezbožnik“, koga se „treba odreći, pa makar ti iz oka ispao“.

Pitanja jutros upućena prozvanim televizijama

Danas je uputio pitanja televizijama „Bela mi,“ NTV i Zona plus, u kojima između ostalog traži odgovore po kom osnovu su emitovali kratak film Televizije Informer i da li je reč o plaćenom terminu a ako jeste ko ga je platio, te zašto u predizbornoj kampanji uopšte ne prate aktivnosti opozicionih stranaka, pa ni onih koje su sada u parlamentu, već samo kampanju vladajućih stranaka, kao i po kom osnovu direktno prenose mitinge SNS po Srbiji na kojima govori njen osnivač Aleksnadar Vučić, prekidajući redovni program.

Ukoliko i kada dobijemo odgovore, objavićemo ih.

Vlasnik televizije „Bela mi“ Radomirović i novinarka Vidojković u vreme protesta opozicije zbog njenog priloga u emisiji „Milenino ćoše“ nisu odgovorili na naša pitanja o tom slučaju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari