Niškom SZS odobrena sala koju je koristila Srpska desnica 1Foto: Danas

Niški Savez za Srbiju (SZS) dobio je saglasnot od niške gradske opštine Pantelej da sledećeg utorka održi svoj skup u istoj sali u kojoj je Srpska desnica  18. novembra osnovala svoj opštinski odbor, a koja se nalazi u zgradi koju kao svoje sedište koristi Policijska stanica Pantelej. 

Dragan Stojadinović, poverenik Narodne stranke u Nišu, ocenio je za “Danas” da je “ovo velika pobeda za slobodu govora, nezavisne medije i SzS”.

– Opština Pantelej odobrila je niškom SZS da održi tribinu u mesnoj kancelariji “Moša Pijade” posle velikog pritiska na naprednjačku vlast koji su učinili natpisi u slobodnim medijima – Danas, Medijska kutija, N1 i Južne vesti. Nažalost, činjenica da je to što smo dobili salu vest za medije, govori da Srbija nije slobodna zemlja i to je još jedan razlog za bojkot parlamentarnih i lokalnih izbora – rekao je Stojadinović.

Snimak čelnika Srpske desnice Miše Vacića, koji je objavio na njegovom tviter nalogu, i na kome se videlo kako on ulazi u ovu zgradu, na čijem ulazu stoji natpis „Policija“, uznemirio je javnost zbog sumnje da je policija dala prostorije za održavanje tog skupa. Direkcija policije demantovala je te sumnje i saopštila da policija koristi samo jedan deo zgrade koja je u vlasništvu lokalne samouprave, ali ne i “spornu” salu.

Međutim, ovaj slučaj je ponovo aktuelizovao problem opozicije i “nepodobnih udruženja” zbog činjenice da u Nišu ne mogu da iznajme nijedan gradski prostor za održavanje svojih skupova.

– Svi naši zahtevi za iznajmljivanje nekog gradskog prostora u poslednjih godinu dana uvek su odbijani, uz različita obrazloženja, među kojima su i da se sala renovira ili da je odlučeno da se prostorije mesnih kancelarija ne izdaju za takve namene – kazao je Miodrag Stanković, lider niških demokrata i jedan od čelnika SZS.

On je podsetio da SZS nisu dozvolili da koristi ni veliku salu Skupštine grada, kao ni salu Simfonijskog orkestra, sa kojim su imali dogovor, ali im je naknadno rečeno da se u njihovom terminu „održava koncert“.

– Zbog toga smo i bili „prinuđeni“ da organizujemo Slobodnu zonu, odnosno da izađemo na ulicu, kako bi mogli da razgovaramo sa građanima – rekao je on.

Predsednik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, posle slučaja sa Srpskom desnicom, objasnio je da ta opština „ima ugovor sa Gradom“ o koriščenju ove sale i da je „izdaje svim nevladinim organizacijama, udruženjima građana i političkim strankama koje je zatraže, a ona je u tom terminu slobodna“.

On je kazao da je osim brojnim udruženjima građana, sala iznajmljivana i „njegovoj Srpskoj naprednoj stranci“, kao i Srpskoj radikalnoj stranci, Pokretu Snaga Srbije ili PUPS-u, a biće i svakoj drugoj stranci, „bez gledanja koja je“.

Tribina SZS o bojkotu

Dragan Stojadinović, poverenik Narodne stranke u Nišu, najavio je da će sledećeg utorka u mesnoj kancelariji “ Moša Pijade” u Nišu SzS održati tribinu o bojkotu parlamentarnih i lokalnih izbora, na kojoj će govoriti lideri niškog SzS i gosti iz centrale stranaka koje su u ovom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari