Niški Savez za Srbiju održao tribinu o bojkotu izbora u “Vacićevoj sali” 1Foto: Savez za Srbiju Niš

Čelnici niškog Saveza za Srbiju (SZS) održali su večeras tribinu posvećenu bojkotu izbora u sali u u kojoj je Srpska desnica Miše Vacića u ponedeljak 18. novembra osnovala svoj opštinski odbor, a koja se nalazi u gradskoj zgradi koju kao svoje sedište koristi Policijska stanica Pantelej.

Oni su kazali da je to prvi put od 2012. godine, od kada je na vlasti u Nišu Srpska napredna stranka, da njihove političke stranke dobiju bilo koji gradski prostor za održavanje svog skupa.

Na tribini su skupljani potpisi za oslobađanje uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz kućnog pritvora. Tribina je počela u mraku i muzičkom temom iz serije “Igra prestola”.

Čelnici gradskog SZS su ponovili da ne žele da učestvuju na lažnim izborima, kao i da  neće bojkotovati samo izbore već sistem.

– Grad Niš, njegove institucije, mediji i svi građani su već osam godina zarobljeni od strane SNS, koja nema autonomju u odlučivanju na lokalu, već radi ono što joj se diktira u Beograda- rekao je Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.

On je kazao da od obećanog povećanja plata, zapošljavanja, milijardi stranih investicija i pomoći penzionerima nema ništa, a da SNS “pokušava da se dodvori biračima grebanjem asfalta”.

Srbija se trese od afera, plagijata doktorata, lažnih diploma, trgovine oružjem, a građani Niša imaju problema sa elementarnom egzistencijom, dodao je. 

– Bojkot ili ne, vreme će pokazati. O tome će odlučiti građani, naš stav se zna- kazao je.

Stanković je najavio da će nakon smene vlasti na prvim slobodnim i fer izborima nova vlast raskinuti sve štetne ugovore, poput ugovora o otimanju niškog aerodrome,  i zahtevati da svi koji su učestvovali u tim štetnim radnjama po građane odgovaraju.

– Kritičari bojkota najčešće postavljaju pitanje “a šta ćemo dan posle izbora?” Nema dileme da bojkot donosi izvesnu dozu neizvesnosti. Ali šta nam donosi izlazak na izbore? – upitao je Dragan Stojadinović, član Povereništva Narodne stranke u Nišu.

On je rekao da izlazak na izbore donosi “apsolutnu izvesnost četiri godine apsolutne vlasti Srpske napredne stranke i to sa punim legitimitetom”. 

– U datim okolnostima, neizvesnost bojkota je svakako bolja od negativne izvesnosti koju donose izbori- kazao je Stojadinović.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković je ocenila da je bojkot lažnih izbora jedini mogući način borbe protiv “nenormalnog sistema  koji je zarobio državu i njene institucije” i ulog u političku budućnost Srbije, jer će stranke pokazati da im nije stalo do mandata već do promene sistema, čije je “srce partokratija i korupcija”.

– Institucije u Srbiji su umesto čuvara od truljenja i koruocije postale tvrđave korupcije. Plagirani doktorati, sumnjivo završene studije najviših predstavnika vlasti, predstavljaju dijagnozu metastaze u kojima se nalaze institucije obraivanja, zdravstva i pravosuđa- rekla je.

Ona je podsetila da se “lažni doktori nauka” Siniša Mali i Nebojša Stefanovioć nalaze na čelu važnih ministarstava.

– Država nije privatna magaza jedne stranke da bi plagirani doktorati i očevi ministara koji se bogate na privatizacijama i trgovini oružjem bili “privatna stvar”, kako to predstavnici SNS vlasti objašnjavaju narodu ove afere – rekla je ona.

Slobodan Adžić,  predstavnik Državotvornog pokreta Srbije i bivši narodni poslanik DSS-a, kazao je da je bojkot izbora jeeini rešenje za današnju političku situaciju u zemlji.

– Verujem da zvuči nenormalno da se političke stranke koje su između ostalog registrovane i da bi učestvovale na izborima odluče da iste bojkotuju, ali u politički nenormalnom društvu je to jedino normalno – rekao je.

Branislav Jovanović, gradski odbornik i član Predsedništva Stranke slobode i pravde, kazao je da nije problem u strankama i liderima, već u tome što bi građani i pored svega ponovo glasali za SNS. 

– Dok narod ne dotakne dno, ni bojkot neće pomoći- zaključio je on.

Spornu salu koristi opština

Niški SZS je zatražio ovu salu nakon što je čelnik Srpske desnice Miša Vacić  objavio snimak na svom tviter nalogu na kojem se vidi vidi se kako ulazi u zgradu na čijem ulazu su natpisi  „Policija“ i „Policijska stanica Pantelej“ kao i poster „Policijska ispostava Pantelej“, najavljujući da će tu biti održana izborna skupština Opštinskog odbora te stranke.

Najveći deo te zgrade, koja je u vlasništvu grada, koristi Policijska stanica Pantelej, dok „spornu“ salu koristi Gradska opština Pantelej, a manji prostor mesna kancelarija „Moša Pijade“

Predsednik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević je nakon toga rekao za naš list da ta opština „ima ugovor sa Gradom“ o korišćenju ove sale i da je besplatno izdaje “svim nevladinim organizacijama, udruženjima građana i političkim strankama koje je zatraže, a ona je u tom terminu slobodna“.

On je kazao da će sala i ubuduće biti dostupna svima koji je zatraže, ukoliko nije zauzeta.

– Policija nema nikakve veze sa tom salom, a ja sam im pre dve godine uzeo i ključ od nje, koji je prethodno imala, jer se nije držala dogovora, odnosno tu je ostavljala neku robu- rekao je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari