NKPJ i SKOJ predlažu podizanje biste Si Đinpingu na Novom Beogradu 1Foto: screenshot YouTube/ Medija centar Beograd

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije pokrenuli su inicijativu za podizanje biste u znak zahvalnosti predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu.

Pre godinu dana Nova komunistička partija Jugoslavije je pokrenula inicijativu da se jedna beogradska ulica nazove po predsedniku Si Đingpingu u znak zahvalnosti za pruženu pomoć tokom pandemije korona virusa.

Pošto po zakonu ulice u Srbiji ne mogu da nose ime osobe koja je živa, cilj inicijative je postao podizanje biste.

„Smatramo da bistu treba da postavi vlada, da vlasti u Srbiji treba da se na taj način oduže i zahvale narodu Kine i predsedniku Si Đinpingu“, saopštio je na konferenciji za medije generalni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac.

On je istakao i da su od oko tri miliona doza vakcina koje su stigle u Srbiju dve trećine kineske vakcine, a veliki deo tih vakcina je Kina poklonila Srbiji.

Inicijativu je podržao i Savez komunističke omladine Jugoslavije.

„Zbog devastiranja našeg zdravstvenog sistema u poslednjih dvadeset godina, i zbog velikog odliva mozgova medicinskih sestara i lekara u bogtije zemlje, možemo slobodno reći da bi doživeli katastrofu u borbi sa pandemijom da nismo dobili pomoć Narodne Republike Kine“, rekao je prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić.

Pored SKOJ-a inicijativu su podržali i studentska organizacija Studentski front kao i Mreža intelektualaca, umetnika i društevnih pokreta za odbranu čovečanstva.

Bista bi trebalo da bude postavljena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, jer, kako je rekao Aleksandar Banjanac, ime parka treba da simbolizuje prijateljstvo Kine i Srbije, a i nedaleko od tog parka se nalazila nekadašnja Kineska ambasada koja je bombardovana 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari